Електронна черга в дитсадки Києва: Прозора корупція, або Що відбувається

Як відомо, покращення в Україні відбуваються з легкої руки горе-реформаторів, які чули дзвін, але не знають де він

Електронна черга в дитсадки Києва: Прозо…

Вже котрий місяць триває захоплива та виснажлива епопея для батьків дітей від 2 років під назвою "Електронна черга в ДНЗ Києва", повідомляє Depo.ua.

КМДА на чолі с паном мером Кличком закупила програму, яка мала б полегшити життя київським батькам, які хотіли б віддати дітей до дитячих садків. У зверненні до громадян сказано, що "закупівля нової системи була запланована на 2017 рік, але через те, що стара система не була розрахована на таку кількість заявок і фактично припинила функціонування у листопаді 2016 року, ми були вимушені скорегувати наш план дій та терміново провести закупівлю цієї послуги в грудні 2016 року, щоб мати можливість напрацювати нову технічну платформу до початку комплектації груп на новий навчальний рік".

КОЛИ БУДУТЬ НАДСИЛАТИ ЗАПРОШЕННЯ

Навіть не хочеться запитувати у мера, скільки ж грошей витратили на це диво. Програму купили, а правила до неї, судячи з усього, не купили. Спочатку на сайті писали про те, що, хто не встигне до 1 квітня, той до груп із вересня вже не потрапить. По факту, сьогодні 12 квітня і з кожним днем кількість заявок зростає, що свідчить, скоріш за все, про те, що "кого потрібно" ще не впихнули до списків.

Цікаво, що керівники ДНЗ ще у березні також стверджували, що заповітне смс про прийом дитини до групи має надійти 1 квітня. Тепер ані департамент освіти, ані керівники дитсадків, ані самі розробники програми, які чемно залишили свою адресу для запитань, не можуть назвати остаточну дату розсилки. Чудосія!

ЯК ФОРМУВАТИМУТЬ ГРУПИ

Найцікавіше та найчастіше запитання на форумах, присвячених дитячим садкам. Люди Кличка розробили інфографіку, і нічого, що в ній нема жодних дат. Гра "Що, де, коли?" - відпочиває... Як буде відбуватися зарахування не знають освітяни, не знають у мерії, не знають на місцях у дитсадках.

Здається, прозора на перший погляд система, все зрозуміло. От тільки не зрозуміло, як це діє, адже тепер кожна мати чи батько може записати дитину одразу в усі садочки Києва. Які запрошення надійдуть першими, чи можуть запросити одразу у три-чотири садочка? Все це, за логікою сайту, треба запитувати за телефоном (у кожного району свій, - ред.), але ж, дідько, наприклад в Шевченківському районі відповідають лише по четвергам і лише після 14 години, в Оболонському - по вівторках і так далі...

Наразі на сайті під кожним садком можна побачити чергу і свій номер в черзі. Але несподівано, у черзі є ті, хто не вступив до садку у 2016 році, а тому ці діти, якщо їх заявка старша за вашу, претендують на місце у садочку. Наприклад, якщо в групі 20 місць, а у сезоні 2016-2017 8 людей перед вами, то місць у групі стає менше. Тепер додайте ще тих, хто станом на 1 вересня 2017 року, знаходячись у групі, наприклад 2-3 роки, не буде мати 3-х років, той залишається ще на рік. Ще, наприклад, -4 вільних місця. Лише тоді можна дивитися в актуальну чергу на сезон 2017-2018. Усі пільговики і ті, хто раніше за вас надіслав заявку, займуть ваші місця. А тепер дихайте глибше...

ЯК "ПІЛЬГОВИКИ" ПОЗА ЧЕРГОЮ ЗАЙМАЮТЬ МІСЦЯ, ПОРУШУЮЧИ УСІ ІСНУЮЧІ ПРАВИЛА ЕЛЕКТРОННОЇ ЧЕРГИ

Читаючи обурливі коментарі у мережі, за декілька тижнів батьки-кияни встигли зареєструвати безліч фактів порушення черги, спочатку я відмовлялася в це вірити, адже систему створили для боротьби із корупцією. У підсумку, побачивши те, про ще писала купа батьків, на сторінці дитячого закладу, який цікавив мою знайому, і в черзі до якого вона стоїть майже з народження дитини, з'явилося ще більше запитань до чиновників.

Справа в тому, що правила свідчать, що до дитсадку можна потрапити лише згідно черги і лише на початку навчального року - ВЕРЕСЕНЬ - якщо це не переведення із одного садочка до іншого. Так ось, побачивши список групи 2016-2017 року (від 2-3 років) і від'ємне число -3, я вирішила подивитися, як так сталося, що за останні дні дітей у групі, яка діє з вересня 2016 року, побільшало.

На сайті електронної черги йдеться:

"Паралельно розгортанню нової системи адміністратори районних управлінь освіти проводять перевірку даних, вказаних керівниками дошкільних навчальних закладах на сторінках ДНЗ в електронній системі, та фіксують загальну кількість місць в садочку і в кожній віковій групі окремо. У подальшому ці дані можна буде змінити лише через офіційний лист Департаменту. Оскільки є фіксована кількість місць, завідуюча не може їх збільшити чи зменшити і зараховує дітей на вакантні місця згідно черги (всі записи із зазначенням дати реєстрації видно на сторінках груп). На даний час дошкільні навчальні заклади міста укомплектовані дітьми понад визначені законодавством норми (ясла – до 15 дітей, сад- до 20 дітей). Тому у деяких садках замість вакантних місць є від'ємна кількість місць (-4). Це означає, що вільних місць у групі або закладі немає".

Тобто, коли дітей було вже більше, ніж можна, завідувач дитсадка взяла ще двох. Одному із дітлахів навіть не виповнилося і 2 років. Навіть на 1 вересня дитині б не виповнилося двох, а отже система ні за яких обставин не надіслала б запрошення (навіть, якщо пільга, - ред.). Але він вже зарахований до молодшої групи березневим числом і, не дивлячись ні на які правила, у вересні посуне когось у черзі і буде мати своє місце у групі від 2-3 років.

На сайті з цього приводу є така відповідь:

"Система автоматично вираховує вік дитини на дату утворення вакантного місця".

Список групи садочку (від 2-3 років, сезон 2016-2017):

Місце в електронній черзі:

Тобто, чи систему купили таку, яка ще не вміє рахувати і її треба якось навчити, чи корупції в нас усюди зелене світло, а електронна черга - це для лохів, вибачте. Таку систему можна назвати "Прозора корупція", адже електронна черга є, місця в ній видно добре, як і інформацію про склад груп у дитсадках, а головне - видно дату зарахування та рік народження дитини. А ось, як такі діти проти усіх правил туди потрапили, - можна здогадатися, увімкнувши фантазію і згадавши, в якій країні живемо.

Керівник закладу постійно плутався у показаннях і не міг дати чіткої відповіді, чому декілька дітей взяли до групи посеред навчального року, при тому, що у загальній черзі вони мають 33 і 40 місце відповідно. Спочатку було заявлено, що черга вже дійшла, але після того, як на пальцях було поясненно, що дитина під 40 номером у черзі, якій нема 2 років, ніяк не може потрапити на "НЕВАКАНТНЕ" місце, адже їх на той момент було вже 22 замість 20, "крепость сдалась" і повідомила, що ця дитина просто ходить на програму скороченого дня і взагалі має пільгу.

На питання, чому у системі пільга не підтверджена і не відображена, відповідь теж знайшлася. Бо це робітник однієї впливової структури і він військовозобов'язаний. Але перепрошую, до чого тут це? Адже на сайті Департаменту освіти зрозуміло прописані усі категорії пільговиків. І звісно ж, жодна пільга не змусить систему "порахувати неправильно" і надіслати запрошення дитині у кінці черги і з віком, який жодним чином не стосується обраної групи.

Тобто, керівник дала зрозуміти, що не все залежить від системи і наприклад, записавшись на неповний день, можна оминути чергу і потрапити до садочку, а все через животворну пільгу (непідтверджену). При тому йшлося лише про одну дитину, ніби з впливовими батьками і пільгами, про іншу дитину історію придумати не змогли. Ну взяли і взяли.

Цікаво, що ще одна моя знайома, чоловік якої служив в АТО, не один раз приходила до цього закладу із запитанням, чи не можна трохи раніше взяти її дитину, ніхто не запропонував їй відвідування у форматі "неповний день". Скажу більше, усі опитані мною батьки, які приходили до цього закладу із запитанням, як можна трохи раніше влаштувати дитину до садочку, не знали, що є "неповний день".

Про пільгу

Керівник дитсадку не змогла відповісти на запитання, де ж формуються групи дитсадків, хто заносить туди прізвища дітей, яких взяли посеред року, які знаходяться у середині черги, не мають підтверджених пільг і, таким чином, посувають законну чергу. Спочатку стверджувала, що це вирішують у Департаменті освіти, згодом зізналася, що вирішують на місцях. Що і як - проста людина про це не дізнається ніколи.

Це просто найвищий щабель милоти та ня-ня. Щоб ви знали, як система не втручається, але втручається...

На запити у Департаменті відповідати не квапляться, телефон для запитань постійно зайнятий, чи відсилають на четвер, коли знову лінія зайнята.

КИЯНИ ЗБИРАЮТЬ ФАКТИ КОРУПЦІЇ В ЕЛЕКТРОННІЙ ЧЕРЗІ ДО ДНЗ, АБО ЯК БОРОТИСЯ ЗА СВОЄ МІСЦЕ В ДНЗ

А ти часом небайдужі кияни збирають факти порушення законів та правил, встановлених Кличком та його командою.

Активні батьки розповідають, що роблять принтскріни електронної черги, які приносять до місцевих відділів Департаменту освіти. У самому Департаменті наразі нема жодної новини щодо того, коли будуть розслідувати факти потрапляння дітей до садків без черги, підробку пільг та інше. До речі, кияни скаржаться на те, що тим, хто дійсно мають пільги, їх дуже довго перевіряють, а ось, мовляв, якщо занести гроші, то пільгу можуть намалювати будь-кому. Але звісно підтвердження такої інформації наразі нема, а без факту, як то кажуть, нічого не доведеш.

У мережі та ЗМІ ширяться новини про корупцію. Називаються суми, за які можна оминути електронну чергу. Ніби-то за хабар у розмірі від 500-2000 доларів можна "запхати" дитину до садочку.

Порада одна: збирати усі факти корупції, робити роздруківки з невідповідностями у черзі чи у групі садочка і йти з цим до Департаменту освіти, телефонувати до 1551 і залишати заявки щодо фактів корупції.

ВИСНОВОК

На жаль, констатую, що все залишилося так само, як і декілька років тому. Корупція ніколи не піде ані з садків, ані зі шкіл, ані з вишів. Жодна система в Україні не запрацює до того моменту, коли небайдужі громадяни не почнуть бити на сполох. І справа навіть не в тому, що вас чи вашу дитину образили і не взяли до садочку, школи, коледжу, - масштаб набагато більший. Коли кожен почне думати про те, що з дитинства ми зрощуємо маленьких корупціонерів, які беруть-дають, а потім це все набуває вселенського масштабу. Якби, помітивши невідповідність у черзі, до директора садочка, до Департаменту освіти прийшло не двоє чи троє батьків, а людей сто, тоді щось зрушилося б з місця.

А допоки можна констатувати, що будь-яку електронну чергу, електронну систему в нашій країні можна обійти. Головне мати блат, гроші, фантазію - будь-що. І тоді будь-яка забаганка буде втілена у життя, а інші сто "лохів" у черзі чи дитина героя, який захищає нашу Батьківщину, почекають наступного року.

Читайте також: Дитячий "АДок": Як у Кличка знущаються над батьками із ДНЗ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme