Навіщо НТКУ знадобилася "кров" закарпатської "Тиси-FМ"

Регіональну державну радіостанцію з унікальним для України форматом позбавляють частоти

Журналіст регіональної редакції Depo.Закарпаття
Навіщо НТКУ знадобилася "кров" закарпатс…

З місяць тому, 17 березня, в інтерв'ю "Суспільному мовленню" директор філії Національної суспільної телерадіокомпанії "Закарпатська регіональна дирекція" Віталій Мещеряков розповів про нові проекти на телеканалі "Тиса-1", акцентуючи увагу на окремій ліцензії для "Тиси-FM".

Відповідаючи на питання, чому саме закарпатську радіостанцію виділили, надаючи п'ять ліцензій на радіомовлення, а саме "Українському радіо", "Радіо Промінь", "Радіо Культура", Всесвітній службі радіомовлення Україна і "Тисі-FM", директор радісно відповів: "Я щасливий, що до нас дослухалися й не стали ламати сітку мовлення. Наша радіостанція "Тиса-FM" була найбільшою, найпотужнішою в області, мала шість частот. Після всіх об'єднань у нас залишилася одна частота в Ужгороді, де маємо 12,5 годин нашого мовлення. "Тиса-FM" – неформатна радіостанція, досить популярна в місті. Ми запрошуємо на ефіри музикантів, на сайті працює веб-камера, де можна дивитися, що відбувається у студії радіо. Щогодини ми даємо місцеві новини. Це добре, що нам залишили не лише чотири години. Інакше це б означало, що "Тиса-FM" зникне".

Радіостанція "Тиса-FM" – державна, тому і не має бюджету на PR, іміджеві заходи та необхідне для роботи обладнання. Але у ведучих є дещо цінніше за фінансові статки - свобода дій та "розв'язані" руки музичного редактора. Рейтинги та рекламні кошти для радіостанції не є основною метою, тому і формат є вільним від комерційної складової.

"У нас є досвід реформування радіо. Із п'яти частот чотири забрали на користь національного радіо, і там зробили вкраплення протягом 20-30 хвилин упродовж дня. На щастя, залишили нам найціннішу частоту - в Ужгороді. Ми зуміли адаптуватися та достойно працювати. Мені не соромно за своїх працівників. Було б фінансування і підтримка державна - були б кращі результати", - розповідав Мещеряков.

Одне з головних завдань радіостанцї - прививати слухачу любов до якісної музики. Тут ніхто не женеться за масовим слухачем, у радіостанції є свій "рідний контент" - на "Тисі" крутять найсміливіші, прогресивні та сучасні композиції. Саме тут розбивають стереотип про брак вартих уваги українських виконавців. Радійники люблять свою роботу, а тому намагаються всім, хто вмикає хвилю "Тиси", підняти настрій та подарувати хвилини щирого і невимушеного спілкування.

Та 31 березня все раптово змінилося: обіцянки про те, що проект не буде знищений, виявились марними. З Києва прийшли документи про зміни в роботі радіо: ліцензії анульовано, обсяг мовлення зменшено до 3 годин і 20 хвилин.

"Радіостанція Тиса-FМ знищена і змушена припинити своє існування", - написали на сторінці радіо у "Фейсбуці". Директор проекту зазначив, що "Тиса-ФМ" не зможе працювати на своїй хвилі, якщо на ній вмикатимуть по черзі три канали Національного радіо, адже це різні формати і різні аудиторії. Водночас очільник дирекції нагадав, що 13 квітня відбудуться вибори керівництва НСТУ. Тож остаточно доля музичної радіостанції залежатиме вже від нового керівництва.

У свою чергу, заступник гендиректора НТКУ з координації діяльності філій Михайло Шматов пояснив, що з 1 січня 2016 року всі ліцензії колишніх обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК), в тому числі і "Тиса FМ", належать Національній телекомпанії України (НТКУ). 16 березня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про переоформлення ліцензій НТКУ на Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія".

"Відповідно до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" НСТУ здійснює мовлення не менше ніж на трьох загальнонаціональних ефірних радіоканалах (суспільно-політичному, культурно-освітньому, молодіжному). Окреме мовлення регіональних каналів Законом не передбачено. Частотний ресурс колишніх НРКУ та ОДТРК було перерозподілено між трьома каналами УР-1, УР-2 та УР-3. Закарпатська філія НСТУ отримала можливість мовлення на каналі УР-1 з обсягом мовлення 3 години 20 хвилин на добу, на каналах УР-2 та УР-3 – з обсягом мовлення 4 години на добу на всій території Закарпатської області", – розповів Шматов.

За його словами, у радіо "Тиси FM" збережена супутникова ліцензія. Він пояснив, як надалі працюватиме "Тиса-FM" . "Мовлення на першому каналі "Українського радіо" для всіх філій, по всій території України приведено до єдиного стандарту – чотири відрізка по 50 хвилин. Формат "Тиси" – музичний і він краще підходить до формату радіо "Промінь". Було б логічним розвивати оригінальний формат "Тиси" на радіо "Промінь". Більше того, я думаю, що цікаві проекти "Тиси" можна було б транслювати не лише в Закарпатській області, а й на всю Україну. Найближчим часом пройдуть вибори голови правління суспільного мовлення і, відповідно, буде ухвалена концепція регіонального мовлення (теле- і радіо-)", – розповів Шматов.

Колектив "Тиси" написав звернення до вищих органів влади, які могли б вплинути на ситуацію, в якому просить зберегти наявні обсяги мовлення радіостанції і надати преференції регіональним мовникам Закарпатської, а також Луганської, Донецької, Чернівецької областей та Автономної республіки Крим. Ведучі радіостанції продовжують переконувати, чому не можна "обрізати" "Тису-FM". Олексій Уманський, який працює на цій хвилі з самого початку, зазначив, що "Тиса" стала не просто радіостанцією, а й стилем життя.

"Музика на нашій хвилі формує мій смак. Думаю, у багатьох закарпатців така сама ситуація. Десять років працюю тут. Навіть коли отримував мізерну зарплату, залишався на радіо, бо мав важливий для мене прямий ефір з можливістю вільно обирати теми для розмов і мав певного роду свободу, що є дуже важливо. Зараз у нас забрали ліцензію, і врятувати станцію може хіба всеукраїнський галас з приводу цієї теми", - каже Олексій.

Його колега, ведучий авторської музичної програми Тудор Кілару зауважує, що радіостанція у своєму ефірі транслювала унікальні британські радіошоу виробництва ВВС.

"Лише у нас, майже єдиних у всій східній Європі, виходить культова програма "World wide show by Gilles Peterson". Містер Пітерсон спеціально для нас зробив пропозицію. В нас виходить передача одночасно з "BBC 6 Music" у Лондоні, причому у нас безкоштовно (один випуск такої програми, наприклад в Токіо, коштує близько 220 фунтів). Ми постійні акредитовані журналісти всіх крутих східноєвропейських фестивалів. Наші ведучі серед членів журі українського відбору фестивалю Sziget 2017", – розповів Тудор.

На підтримку радіо з хештегом #savetysafm соцмережі виступило тисячі людей. Користувачі активно обговорюють, як можна допомогти радіостанції і не дозволити закриття. "За" пролунало в музеях, бібліотеках, творчих колективах області, від слухачів у Росії, країнах ЄС, Канади, США. Без перебільшення можна сказати, що соцмережі "вибухнули". Чи буде з цього, як кажуть закарпатці, хосен, тобто користь,– як завжди, покаже час.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme