Бої у Донецьку: Чому знову загинув український воїн (КАРТА)

Порушивши "режим тиші" терористи накликали біду на свою "столицю"

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Бої у Донецьку: Чому знову загинув украї…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Однією з "гарячих точок" на лінії фронту є, як це не дивно, Донецьк – так звана "столиця" так званої "ДНР".

Для початку варто нагадати, як саме Донецьк став прифронтовим містом.

Як відомо, у 2014 році українська армія, підійшовши впритул до захопленого сепаратистами обласного центру, звільнила Донецький аеропорт і зупинилась. Замість звільнення міста шляхом штурму і зачистки, тоді військовим головнокомандуванням було прийняте рішення брати його в оточення. І цей задум тоді майже спрацював – щоб замкнути кільце, залишалось звільнити лише Іловайськ… Що було потім – ви прекрасно знаєте.

З того часу відбулось багато подій, зокрема ЗСУ змушені були залишити придонецькі села Піски і Спартак, а також з героїчними боями віддати Донецький аеропорт (точніше те, що від нього залишилось).

З початку 2016 року ЗСУ почали так званий "повзучий наступ", однак підібравшись впритул до міста знову зупинились. Хоча, цього разу спостерігається певне "просочування" української присутності на територію міста, зокрема у східні та північні райони. Відбувається все це на фоні боїв та артилерійських перестрілок навколо Донецька.

Варто відзначити, що така тактика має свій ефект і досить немалий: донецькі бойовики постійно перебувають у напруженні, а керівництво "ДНР" сидить, що називається, "на валізах". Інсайдери з числа місцевих жителів повідомляють, що проросійськи налаштована частина донеччан дуже серйозно налякана можливістю штурму міста українською армією, тому що прекрасно бачить: зупинити її не буде кому.

Однак, менше з тим, штурму міста як не було, так і нема. Натомість, є регулярні обміни артилерійськими обстрілами і вилазками диверсійно-розвідувальних груп. Власне, "горить" як традиційний північно-східний "пояс" Донецька (ЯБП – Спартак – ДАП – Піски), так і окремі райони колишнього обласного центру (Київський і Ленінський).

По лінії ЯБП – Спартак – ДАП – Піски протягом останніх двох діб спостерігалась справжня міні-війна з залученням як мінометів, так і важкої артилерії і бронетехніки.

Як ми писали раніше, під час перших днів "режиму тиші" тут суттєво підсилили свої позиції. Особливо в районі залізничних станцій Ясинувата-2 і Донецьк-Північний, північних околиць Спартака і західних околиць селища Каштанове (пригород Ясинуватої).

"Два взводи піхоти ущільнили бойові порядки противника за Агро-Нафтою (всього близько 50 чол. При декількох СПГ і АГС, відзначалася також перекидання на причепі КамАЗом однієї ЗУ-23-2). В районі на захід від Каштанового окупанти обкопували 3 од. додатково перекинутих БМП-2 та 1 од. МТ-ЛБ (позиції замасковані в лісових насадженнях, судячи з усього, – тактичний резерв). У район Спартака прибула нова мобільна вогнева група противника – 1 Урал з ЗУ-23-2 та 1 КамАЗ з 82-мм автоматичним мінометом "Васильок" (вогонь ведеться з району Спартака, позиції "відстою" групи – на південь від даного н.п.)", – писав він на своїй сторінці у Facebook керівник "Інформаційного спротиву" нардеп Дмитро Тимчук.

Судячи з усього, всі ці резерви вже задіяні на передовій. Так за даними прес-центру штабу АТО, на Донецькому напрямку, із протитанкового ракетного комплексу, гранатометів та великокаліберних кулеметів противник обстрілював ЗСУ під Авдіївкою. З гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї ворог вів вогонь по захисниках Кам'янки, а з гранатометів та великокаліберних кулеметів – у Зайцевому. По позиціях у районі Пісків противник застосовував кулемети великого калібру. Нагадаємо, що все це – населені пункти з української сторони лінії розмежування.

Українська сторона не могла залишити таку наглість без відповіді: спочатку на стоянці авто біля ринку "Меркурій" спалахнули автомобілі, а потім в районі ринку "Жовтневий" пролунав потужний вибух. Звісно, прямого сліду ЗСУ встановлено не було, але ми ж розуміємо, що такі події самі собою не відбуваються.

Крім цього місцеві жителі повідомляють, що протягом останніх ночей не могли заснути через гуркіт не то відльотів, не то прильотів артилерії на Партизанському проспекті, що у Київському районі (північ міста), а також на Трудовських у Петровському районі (крайній захід Донецька, поруч з Мар'їнкою).

Також зафіксовані скарги на "порушення тиші" у Кіровському районі Донецька і Макіївці, що також можна вважати традиційним явищем.

До того ж, вчора були обстріляні позиції ЗСУ поблизу шахти Бутівка - загинув воїн. .

Аналізуючи вищеописані випадки, в голову приходять два висновки: або це терористи займаються самообстрілом з метою дискредитації Збройних сил України, паралельно підриваючи і спалюючи один одному машини і склади в ході власних бандитських розборок, або українська армія дуже тонко веде партизанську війну на території ворога, причому – у самому його серці. Але не варто забувати також, що бойовики за останні дні "режиму тиші" підтягнули на передову кілька нових підрозділів з новою технікою. Враховуючи зростання кількості обстрілів, можна говорити, що готується щось нехороше.

Як би там не було, а точну відповідь на це питання ми отримаємо дуже не скоро. Та й то – не факт, що взагалі отримаємо.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme