Астрономи вперше отримали докладне зображення темної матерії

Астрономи з канадського Університету Ватерлоо вперше отримали докладне зображення темної матерії, яка грає роль "моста", що з'єднує дві галактики

Астрономи вперше отримали докладне зобра…

Стаття дослідників опублікована в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Phys.org.

Темна матерія, яка, за оцінками вчених, становить 25 відсотків маси Всесвіту, не випускає електромагнітного випромінювання і не взаємодіє з ним. В результаті вона абсолютно прозора, і її неможливо побачити звичайним способом. Проте вона має гравітацію, впливаючи на рух галактик і розподіл речовини у Всесвіті, формуючи її крупноосередчасту структуру.

Темна матерія також здатна викривити гравітацією простір, змінюючи траєкторію світлових променів. Це призводить до ефекту гравітаційного лінзування, коли вид об'єкта позаду згустку темної матерії стає спотвореним.

Вчені проаналізували знімки неба, зроблені Телескопом Канада - Франція - Гаваї, який знаходиться на вершині вулкана Мауна-Кеа. Вони шукали гравітаційні лінзи, які могли б служити ознакою існування невидимих ​​ниток, що з'єднують близькі галактики або галактичні скупчення. Потім дослідники склали карту, яка показала, що між двома галактиками, віддаленими одна від одної на 40 мільйонів світлових років, існує стійка структура з темної матерії.

Хоча раніше вчені вже повідомляли про реєстрацію ниток темної матерії між галактиками, точний розподіл речовини залишався невідомим. У новому дослідженні астрономи розробили методи, що дозволяють визначити його місцезнаходження з меншою похибкою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme