У документах ЦРУ знайшли дані про безуспішне "шпигунство" за ізраїльтянами

Американська розвідка в 1970-х роках неодноразово, але безуспішно намагалася отримати доступ до секретної інформації, що стосується здоров'я ізраїльських лідерів і мотивів їх рішень

Це стало відомо з розсекречених документів Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США, повідомляє Depo.ua з посиланням на The Independent.

Як з'ясувалося, в ЦРУ існував спеціальний відділ, в завдання якого входила оцінка стану фізичного і психічного здоров'я світових лідерів, включаючи генеральних секретарів КПРС, президента Франції Франсуа Міттерана і кубинського лідера Фіделя Кастро. До співпраці з ЦРУ для цієї мети неодноразово залучалися цивільні експерти-психіатри. При цьому відділу так і не вдалося виявити, що прем'єр-міністр Ізраїлю Голда Меїр страждала від лімфоми. Американці дізналися про це тільки після її смерті в 1978 році.

Крім того, США безуспішно намагалися з'ясувати причини знаменитої "Ночі качок" 1. квітня 1959 року. Тоді Генштаб Ізраїлю використовував громадське радіо для розсилки сигналу про початок несподіваних тренувань резервістів. По всій країні почалася паніка, армії сусідніх держав були приведені в повну готовність. Таким чином Ізраїль намагався створити враження у єгипетського керівництва про готовність завдати раптового удару, сподіваючись, що Каїр відправить літаки-розвідники в небо над пустелею Негев, де їх зможуть перехопити ізраїльські винищувачі.

Незважаючи на те що США вважаються ключовим союзником Ізраїлю на Близькому Сході, відносини двох країн розвивалися нерівномірно. Так, до кінця 1950-х відносини між Вашингтоном і Тель-Авівом залишалися досить прохолодними. США зробили ставку на Ізраїль лише в 1958 році, після іракської революції. Відносини між країнами знову погіршилися після приєднання до Ізраїлю Східного Єрусалиму в 1969 році, проте американці надали ізраїльтянам допомога під час війни Судного дня.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme