Станція NASA виявила метали в атмосфері Марса

Орбітальна станція MAVEN виявила в іоносфері Марса метали: залізо, магній і натрій

Іони цих металів можуть допомогти пояснити електричну активність у верхніх шарах атмосфери Червоної планети, повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт NASA.

"MAVEN вперше виявив постійну присутність металевих іонів в іоносфері планети, крім Землі. Оскільки іони металів мають тривалий життєвий цикл і транспортуються далеко від регіону походження нейтральними вітрами і електричними полями, їх можна використовувати, щоб з'ясувати процеси, що відбуваються в іоносфері", - сказав автор дослідження Джозеф Гребовски з Центру космічних польотів Годдарда.

Металеві частинки в атмосфері Марса з'являються завдяки постійному і швидкому дощу крихітних метеорних тіл, які випаровуються, коли вони потрапляють в атмосферу планети. Після того, як частина їх електронів відривається іншими зарядженими частинками в іоносфері, атоми металу перетворюються в електрично заряджені атоми.

Метали в атмосфері Марса не розподілені шарами, як в газовій оболонці Землі, а є лише в районах, де сильні локальні магнітні поля небесного тіла. Справа в тому, що глобального магнітного поля у Марса немає. "Розподіл іонів повністю відрізняється від того, що ми спостерігаємо на Землі", - підкреслив Гребовски.

Відкриття, зроблене MAVEN, може допомогти визначити, чи можуть іони металів яким-небудь чином сприяти утворенню хмар на висотах та впливати на їх поведінку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme