Що категорично не можна робити в Чистий четвер

За біблійною легендою, саме в четвер відбулася знакова трапеза Ісуса Христа з його учнями, відома в культурі як Таємна вечеря

Що категорично не можна робити в Чистий…

Про це пише Depo.Закарпаття.

У четвер, зібравши своїх учнів, Ісус омив їм ноги, щоб показати, яким безмежним має бути смиренність справжнього християнина. Тому суть Чистого Четверга — показати, наскільки ви готові бути терпимим, щирим, співчувати по відношенню до всіх людей, вас оточує.

Чистий Четвер для будь-якого християнина — це символ повного духовного і фізичного очищення. Правила наказують в цей день обов'язково відвідати храм, щоб причаститися і сповідатися у своїх гріхах. На світанку Чистого Четверга потрібно скупатися у проточній воді (озері або річці) або сходити в лазню. Вважається, що вода в цей день володієте потужними магічними властивостями, допомагає зміцнити дух і очистити душу, а гаряча пара сприяє оздоровленню тіла.

Ще вдосвіта, до схід сонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір'ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати по-святковому. В саду і на городі господар згрібав на купу торішнє листя, бадилля бур'янів та сухе ріщя і підпалював — "щоб очистити землю від морозу, зими, смерти і всякої нечисти".

Традиції Чистого четверга

Дуже важливо пам'ятати, що Чистий Четвер — це початок найсуворішої частини поста, яка триває аж до настання Великодня. Пост передбачає значні обмеження в їжі, повне утримання від куріння і прийому алкоголю.

Цього дня не можна також виводити гроші з дому. Не давайте в борг нікому, не виносьте цінних речей і не робіть великих покупок.

У Чистий четвер не можна братися за приготування їжі, особливо святкової, до того, як в оселі буде старанно прибрано, і ви самі не подбаєте про себе. Це стосується, звісна річ, не тільки прийняття душу або ванни, але і впорядкування своїх думок.

Звичайно ж, Страсний Четвер — день капітальної прибирання будинку і прання. Ні в п'ятницю, ані в суботу ніякими господарськими справами вже буде займатися не можна, інакше "пил і бруд можуть потрапити в очі Ісусу". Врахуйте, що якщо ви не встигнете зробити генеральне прибирання на Чистий четвер, то ще шість днів вам цього робити не можна буде, тож покваптеся.

Крім прибирання, треба подбати і про великодньому столі: випекти паски, зробити сирну паску, пофарбувати яйця. В давнину Чистий Четвер був справжнім днем ​​пивоваріння — пиво варили на цілий тиждень вперед!

Прикмети на Чистий четвер

Головна прикмета дня пов'язана з випічкою паски. Якщо паска вийшла пухкою, важкою і не пропеченою, вас чекає важкий рік, повний турбот. Якщо ж паска піднялася, зарум'янилася, вийшла легкою, тоді ніяких лих у вашому житті не передбачається. Поганою прикметою також вважається віддати або винести на вулицю в Чистий Четвер що-небудь зі своїх речей або домашнього начиння.

Що треба знати про Чистий четвер: традиції, прикмети, ритуали - фото 2

Змови і ритуали на Чистий четвер

Чистий Четвер — найкращий день, щоб перший раз постригти волосся дитині, якій вже виповнився один рік. Стрижені волосся не викидають, а зберігають у спеціальному полотняному мішечку. Вважається, що це сильний оберіг, який захищає малюка від хвороб і бід. Також в цей день варто підстригти кінчики волосся і жінкам — їх кучері стануть ще красивішими і пишнішими.

З Чистим Четвергом пов'язані і численні народні замовляння. Якщо у вас проблеми зі здоров'ям, обілліть себе водою опівночі цього дня — хвороби зніме як рукою. Якщо ви хочете захистити будинок від злих сил, охрестіть стіни і стелі церковної свічкою і прочитайте ту молитву, яку ви знаєте. А жінкам, у яких ніяк не виходить влаштувати особисте життя, люди похилого віку радять в ніч на Чистий четвер зайти по пояс у річку і попросити Вищі Сили зняти з них вінець безшлюбності.

У Карпатах Чистий четвер називали ще "живим", а тому гуцули з цієї нагоди розпалювали вогонь і тримали його доти ,доки не вигоняли тварин на пасовиська. Ним окурювали домашню скотину від злих духів. Ввечері після відправи у церкві люди запалювали свічки і намагалися принести "живий" вогонь до хати ,щоб зробити кіптявою на сволокові чорний хрестик.

Що треба знати про Чистий четвер: традиції, прикмети, ритуали - фото 3

Читайте також: Як провести Страстний тиждень

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme