Назарбаєв переводить Казахстан на латиницю

До кінця року в Казахстані мають затвердити єдиний стандарт казахського алфавіту латиницею

Про це йдеться в опублікованій статті президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва у газеті "Егемен Казахстан", передає Depo.ua з посиланням на Радіо "Свобода".

На його думку, новий алфавіт повинен бути розроблений вченими з урахуванням побажань громадськості.

Президент Казахстану в публікації заявив про необхідність розпочати підготовку з 2018 року фахівців з навчання новому алфавіту і до випуску підручників на латиниці для середніх шкіл з казахською мовою навчання.

У статті він зазначає, про перехід казахського алфавіту на латиницю він говорив в 2012 році в озвученому в грудні посланні "Стратегія розвитку Казахстану до 2015 року".

"Це означає, що ми з цього моменту почнемо перехід у всіх сферах на латинський алфавіт. Тобто до 2025 року ми повинні перевести документацію на латиницю, друкувати на латиниці періодичні видання, підручники. Цей термін наближається, і ми, не гаючи часу, повинні взятися за цю роботу", - йдеться в статті Назарбаєва.

За його словами, уряд повинен скласти графік підготовчих робіт для переходу до використання латиниці.

Нагадаємо, що Казахстан упродовж 11 років (з 1929 року по 1940 рік) використовував латинським алфавітом казахської мови, який був запроваджений на зміну арабській графіці, але потім перейшов до використання кирилиці.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme