Головний популіст дня: Кириленко, який зібрався декомунізувати День космонавтики

Номінується віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, який влаштував піар на декомунізації Дня космонавтики

Головний популіст дня: Кириленко, який з…

Номінувала його група "Антипопулісти" у соцмережі Facebook, передає Depo.ua.

"Перший космонавт СССР – Юрій Гагарін, перший космонавт відновленої української незалежності – Леонід Каденюк. Сергій Павлович Корольов – це видатний українець, сумніві нема, але ми повинні переорієнтовувати весь наш світогляд на те, що зроблено українцями для України. Тому якщо в нас сьогодні ще досі День космонавтики – совєтської, по суті, ми повинні звернутися до президента Петра Порошенка, щоб він видав указ про іншу дату, так як він це зробив із Днем захисника вітчизни, якоїсь уявної й умовної, перенісши його з 23 лютого на 14 жовтня, створивши День захисника України", – заявив урядовець.

Кириленко правильно каже, що Україні потрібна деколонізація. Але вона не повинна перетворитися в абсурдну профанацію. По-перше, в нашій країні 12 квітня відзначається День працівників ракетно-космічної галузі, який датою співпадає з Всесвітнім Днем авіації і космонавтики. Указ про встановлення такого дня був підписаний 13 березня 1997 року президентом Леонідом Кучмою.

По-друге, на міжнародному рівні 12 квітня відзначається Міжнародний день польоту людини в космос. Він встановлений 7 квітня 2011 року ООН саме на цю дату, оскільки у 1961 році Юрій Гагарін здійснив перший космічний політ. Американець Джон Гленн облетів Землю 20 лютого 1962 року, але у США у зв'язку з цим не встановлений свій національний день космонавтики. Більш того, там не святкують день, коли перша людина, а нею був американець Ніл Армстронг, ступила на Місяць. І як вони, бідолашні, живуть без такого свята?

По-третє, до Каденюка на орбіті Землі побували й інші українські космонавти. Першим українцем в космосі став Павло Попович, який здійснив політ у серпні 1962 року. Вдруге Попович літав у липні 1974 року. За часів СРСР, але це жодним чином не скасовує українського походження космонавта.

То ж, очевидно, єдина мета, яку переслідував Кириленко, - розпалити нікому непотрібну популістську дискусію навколо питання, яке не має жодного сенсу. До того ж, урядовець невдало притягнув до своєї репліки День захисника України. Відзначення цього дня саме 14 жовтня має давні історичні традиції. А от свій день космонавтики Кириленко просто висмоктує з пальця.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme