П'ять знакових терактів проти спортсменів

Вчора за півгодини до початку матчу відбувся вибух поряд з автобусом дортмундської "Боруссії", який прямував на стадіон для участі у чвертьфінальному поєдинку Ліги чемпіонів з французьким "Монако"

Юрій Лящук
Журналіст відділу Depo.Cектор
П'ять знакових терактів проти спорт…

Depo.Сектор згадує найгучніші теракти в історії спорту.

Вибух на Бостонському марафоні. 16 квітня 2013 року. Троє загиблих

Два вибухи на Бостонському марафоні забрали життя трьох людей, близько 140 отримали поранення. Кількість учасників марафону перевищило 23 тисячі бігунів, а глядачів - 500 тисяч.

Бомби, начинені вражаючими елементами, були заховані в сміттєвих баках уздовж дистанції. Але основну кількість зарядів було закладено саме на фініші, так як там традиційно найбільше скупчення глядачів.

Вибух на стадіоні в Афганістані. 13 березня 2013 року. П'ятеро загиблих

У березні 2013 року стався теракт в повіті Імам-Сахіб в Афганістані. Під час змагань по бузгаші - національному виду спорту, схожому на поло на конях - терорист-смертник підірвав себе посеред натовпу. В результаті вибуху п'ятеро людей загинули, близько десяти отримали поранення.

Вибух на стадіоні в Донецьку. 15 жовтня 1995 року. Шестеро загиблих

У жовтні 1995 року на стадіоні в Донецьку пролунав вибух у підтрибунних приміщеннях. В цей час на арені проходив матч "Шахтар" - "Таврія". Ніхто з уболівальників і футболістів не постраждав.

В результаті вибуху загинули шість осіб - керівник великої фірми, його близькі і родичі. Пізніше слідство дійшло висновку, що вибух на стадіоні - кримінальні розборки місцевих авторитетів. Дивний збіг, але після теракту Рінат Ахметов став президентом донецького "Шахтаря".

Теракт під час мюнхенської Олімпіади. 4-6 вересня 1972 року. 11 загиблих

Під час нападу 5 вересня 1972 року 8 палестинських терористів вбили двох членів збірної Ізраїлю, а потім узяли у заручники ще 9 осіб. Протистояння закінчилося перестрілкою із німецькою поліцією, у результаті котрої загинуло п'ять терористів, німецький поліцейський і всі дев'ять ізраїльських заручників. У відповідь на цей теракт ізраїльський уряд провів дві операції з ліквідації учасників нападу.

В результаті теракту загинули 11 представників збірної - чотири тренера, п'ять спортсменів і двоє суддів.

Вперше в новітній історії олімпійського руху Ігри були перервані. На олімпійському стадіоні була проведена поминальна служба, під час якої двоюрідний брат одного із загиблих помер від серцевого нападу.

Ігри все-таки були продовжені. Це рішення підтримали уряд і олімпійський комітет Ізраїлю. Самі представники команди Олімпіаду покинули. Поїхали з Мюнхена також деякі представники голландської, норвезької та американської збірних і команди Філіппін, Єгипту та Алжиру.

Вибухи в Іраку і Пакистані. 2010 рік. 95 загиблих

У 2010 році в Пакистані та Іраку відбулися два схожих теракти. У січні вибух прогримів на стадіоні в пакистанському місті Лаккі Марват. Смертник на замінованій машині виїхав на поле стадіону, де в цей момент проходив матч місцевих волейбольних команд. Вибухова хвиля обрушила частина даху стадіону і зруйнувала кілька будинків, що знаходились поруч. В результаті теракту загинули 70 осіб, сотні отримали поранення.

Через чотири місяці на стадіоні в іракському Таль-Афарі терористи-смертники підірвали два автомобілі. Один з них був припаркований поруч з ареною, а другий виїхав на поле. Трагедія, що сталася під час футбольного матчу, забрала життя 25 осіб.

На превелике щастя, вчорашній інцидент у Дортмунді не доповнив трагічний список терактів з переліком загиблих спортсменів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme