Чому знову активізувались бої за Докучаєвськ (КАРТА)

Наша пісня гарна-нова – починаєм її знову. Бойовики навіть під час "режиму тиші" нагадують про своє існування у Докучаєвську

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чому знову активізувались бої за Докучає…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Так званий "режим тиші" вкотре наказав довго жити і ми змушені повертатись до висвітлення повномасштабних бойових дій.

Як ми вже писали, першим з режиму припинення вогню вийшов Маріупольський напрямок у тій його частині, яку прийнято називати Приазов'ям. При цьому інші ділянки фронту також не мовчали – особливо гаряче було під Авдіївкою і довкола Донецької фільтрувальної станції.

Крім цього терористи нарощували вогневі потужності під Докучаєвськом і Ясинуватським блок постом. До ворожки не треба було ходити, щоб передбачити, що на одному з цих напрямків рано чи пізно, що називається, "прорве". Обидва напрямки перспективні як для Збройних сил України, так і для терористів "ДНР", тому бої за них очікувались особливо жорсткі.

Першим "не витримав" Докучаєвськ. Останніми днями переважно з нього й доносилась інформація не лише про перманентні обстріли (таких протягом усього "перемир'я" було повно всюди), а й про повноцінні двосторонні бої з застосуванням мало не всіх відомих видів озброєння: стрілецької зброї, крупнокаліберних кулеметів, важкої артилерії і навіть бронетехніки.

Дісталося також Оленівці, яка знаходиться трохи північніше Докучаєвська. Причому, так дісталося, що внаслідок боїв у місті зникла електроенергія.

Тут варто пам'ятати, що Оленівка, в силу свого географічного розташування, є важливим стратегічним пунктом. Взявши його, Збройні сили України не лише відріжуть Докучаєвськ від Донецька, але й створять непоганий плацдарм для подальшого оточення цих двох тимчасово окупованих міст.

Нагадаємо, що Докучаєвськ – це місто обласного значення в Донецькій області, що знаходиться за 14 км від залізничної станції Оленівка (яка також згідно "Мінська-1" має бути під контролем України), та за 40 км на південь від Донецька. У мирний час населення міста складало близько 25 тис. жителів, але зараз мінімум удвічі менше і постійно зменшується – хто ж хоче жити буквально на лінії фронту між двох вогнів.

Власне, ще з минулого року ведуться бої за звільнення Докучаєвська від російсько-терористичних окупантів. За дуже великого бажання Збройні сили України могли заходити в місто і зачищати його від терористів ще минулої осені – Докучаєвськ з листопада 2016-го перебуває у напівоточенні. До того ж, за "Мінськом-1" він має бути під українським контролем.

Однак, верховне головнокомандування країни досі не наважилось піти на звільнення міста. У зв'язку з цим ситуація навколо Докучаєвська нагадує "біг на місці".

Наступати, за великим рахунком, вже нема куди – хіба що заходити в місто, чого не відбувається. Тому українським військам нічого не залишається, окрім як час від часу вступати в артилерійські перестрілки з терористами, подекуди вв'язуючись у локальні бої з диверсійно-розвідувальними групами бойовиків.

При цьому встановлено, що терористи гатять по позиціях українських військових з житлових районів окупованого Докучаєвська, провокуючи наших на відповідь. Ця тактика для них не є новою – вони її використовують мало не з початку війни. Метою цього всього є, в першу чергу, спровокувати українців на вогонь у відповідь (по житловим кварталам міста), щоб потім на весь світ кричати про злочинні звірства "укропів".

Відомо також, що з початку "режиму тиші" бойовики просунулися вперед південніше Докучаєвська: від Стили, Петрівського і Новоласпи, у районі Вікторівки. І хоча, все це й не має наразі великого значення, але "відгризені" таким підступним чином шматки "сірої зони" нам доведеться повертати з боями.

І хоча терористам вигідно відкинути ЗСУ подалі від Докучаєвська і тиснути на Маріуполь з півночі, але навряд чи вони підуть на прорив. Навіть з відкритих джерел відомо, що Збройні сили України на Докучаєвському напрямку концентрують танкові війська – 1-ша танкова бригада стоїть там у резерві і в будь-який момент готова вдарити по ворогу.

Тому, швидше за все, вогнева активність з їхнього боку викликана не стільки бажанням атакувати, скільки відбити подібне бажання у ЗСУ. І певна логіка в тому є: поки ворог зайнятий обороною, він не думає про атаку.

Однак, наскільки нам відомо, під Докучаєвськом Збройні сили України зосередили достатньо ресурсів, щоб за наявності відповідного наказу увійти в місто і зачистити його, або ж здійснити стрімкий обхідний маневр, прориватися вглиб ворожої території і завдати удару, наприклад, по Старобешевому, або навіть по Ленінському району Донецька (знаходиться на півдні).

Проте, відсутність відповідного наказу дає зрозуміти, що дане питання наразі не на часі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme