Японські вчені хочуть пробурити земну кору наскрізь

Вчені з Японії повідомили про плани пробурити всю земну кору і досягти мантії нашої планети

Передбачається, що процес буріння буде вестися в океані, але точне місце ще не вибрано, передає Depo.ua з посиланням на National Geographic.

Реалізацією проекту під назвою "відкриття Землі" займається Японське агентство науки і технологій з вивчення морських надр (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology, JAMSTEC). Буріння буде вестися в океані за допомогою геологорозвідувального судна Chikyu, оснащеного буровою колоною довжиною 10 000 метрів.

Взяті на 10-кілометровій глибині проби дозволять більше дізнатися про історію Землі, рух древніх континентів і властивості нижньої межі земної кори. Крім того, нові знання можна застосовувати при прогнозуванні землетрусів і розвідки покладів корисних копалин.

В даний час рекордно глибокою є 12-кілометрова Кольська свердловина, закладена в 1970 році у Мурманській області. На дні океану земна кора набагато тонше, і, за розрахунками японських вчених, бур, опускаючись з борту судна, спочатку подолає чотири кілометри від поверхні до дна океану, а потім поглибиться в земну кору на шість кілометрів.

Нещодавно фахівці приступили до фінального відбору найбільш перспективних ділянок для буріння. У короткий список увійшло три точки в Тихому океані: в акваторії Коста-Ріки, Мексики і Гавайських островів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme