UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Фахівці порахували історичні "перлини" Харківщини

Станом на 2016 рік у Харківській області на державному обліку перебували 9,4 тисяч пам'яток, враховуючи ті, що входять до складу комплексів

Як повідомили Depo.Харків у ГУ статистики в Харківській області, із загальної кількості 6,8 тисяч – археологічні пам'ятки, 2,5 тис. – історичні та 78 монументального мистецтва.

Згідно з переліком пам'яток національного значення до таких об'єктів належать дев'ять у Харкові - комплекс будівель Харківського університету, Харківській академічний український драматичний театр, могили поета П. П. Гулака-Артемовського, драматурга, актора і режисера М. Л. Кропивницького, письменника Г. Ф. Квітки-Основ'яненка, архітектора О. М. Бекетова, у Золочівському районі – меморіальний комплекс філософа і поета Г. С. Сковороди.

У Харкові також знаходяться чотири пам'ятки монументального мистецтва - пам'ятники поету Т. Г. Шевченку, письменнику М. В. Гоголю вченому, винахідникові і громадському діячеві В. Н. Каразіну, поету О.С. Пушкіну.

На території області розташовані 15 пам'яток археології, серед яких Донецьке городище, Салтівський археологічний комплекс, Великогомільшанський археологічний комплекс, Курганний могильник.

Також в області розташовані два історико-культурні заповідники - історико-археологічний музей-заповідник "Верхній Салтів" та Чугуївський історико-культурний заповідник імені І. Ю. Рєпіна.

"На Харківщині є й інші об'єкти природно-заповідного фонду - Краснокутський дендропарк, дендрологічний парк Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва, Козача гора (на березі Сіверського Дінця, де знаходився Миколаївський козачий монастир), комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Гора Крем'янець" (м. Ізюм), Національний природний парк "Гомільшанські ліси", ботанічний сад ХНУ ім. В.Н.Каразіна та ін", - зазначили в облуправлінні.

Як повідомляв Depo.Харків, харків'яни пропонують використовувати пожежну каланчу, яка знаходиться на вулиці Полтавський шлях, в якості оглядового майданчика.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme