Чому плювок Суркіса в обличчя фанатів "Динамо" - це правильно

"Динамо" зробило дуже круто, коли перенесло гру з "Шахтарем" на п'ятницю. Бо таким чином вкотре оголило велику проблему і тупість українського футболу

Чому плювок Суркіса в обличчя фанатів "Д…

Український футбол досяг вже такого рівня ідіотизму, що писати про нього і спостерігати за навколофутбольними дурницями стає більш весело, ніж за самою грою команд. Особливо, якщо вони ще й відбуваються на таких полях без трави, як в Одесі.

Остання ситуація, яка в будь-якій футбольній країні (ключове слово) викликала б скандал, у нас сприймається цілком спокійно. Мова про перенесення гри єдиних ТОП-клубів країни - "Динамо" і "Шахтаря" - з суботи, 22 квітня, на п'ятницю 21-го через весілля доньки Григорія Суркіса Світлани, яке якраз відбудеться 22 числа. Звичайно, президент "Динамо" Ігор Суркіс не спростовує дату весілля, але запевняє, що причина перенесення одного з небагатьох цікавих матчів УПЛ з вихідного дня на вечір п'ятниці - це бажання краще підготуватися до півфіналу Кубка України з "Миколаєвом".

"Якщо люди вважають, що матч перенесли через весілля, то вони помиляються. Ми домовилися з "Шахтарем" зіграти в п'ятницю. Нам це зручно, в середу принципові матчі в Кубку, півфінал все-таки. Ми, як господарі, маємо право перенести матч. І я вважаю, що це не пов'язано ні з весіллями, ні з чим. 20 годин в п'ятницю - зручний час", - казав Суркіс FootballHub.

Виходить, що киянам потрібно відпочивати чотири повних дні, а готуватися - три (у суботу буде вихідний) до поєдинку з 15-ю командою Першої ліги. Ну, майже Ліга чемпіонів. Із Ігорем Суркісом не посперечаєшся. Але і віриться у них досить слабо. Враховуючи те, що деякі гравці киян мають бути на весіллі. І було б дивно, якби вони не зіграли з "Шахтарем" у суботу, а поважним гостям довелося б обирати: футбол чи свято.

12-го грудня 2016-го матч 18-го туру УПЛ "Динамо" - "Шахтар" поставили на 19:00 понеділка . Бо слідом за матчем була запланована церемонія "Футбольні зірки України". На гру прийшло трохи більше 21 тисячі вболівальників.

В 11-му турі сезону 2015/2016 "Динамо" теж приймало "Шахтар" в п'ятницю, 16-го жовтня о 19:00. Програло 0:3, а на трибунах НСК "Олімпійський" було понад 32 тисячі фанатів. Здавалося б - справа в тому, що не всі встигають з роботи доїхати до стадіону на 19:00. Зараз же матч має відбутися о 20:00 і клуб нібито подумав про фанатів. У 2017-му році буде добре, якщо прийде понад 40 тисяч - квітень, весна. Проте, ще з радянських часів на матчі "Динамо" ходили не тільки кияни. Велика кількість кузьми, як правило, їхали з навколишніх сіл та міст, ба навіть з інших областей. Особливо, на "класичне". І розпочинався для них футбол із самого ранку вихідного дня, коли вони окуповували дворики поблизу стадіону, ставили на лавочки горілочку чи пивко і спокійно відпочивали. Потім допивали, купуючи алкоголь вже у точках безпосередньо на території стадіону. Зрозуміло, що в п'ятницю після роботи люди з умовної Боярки за сприятливих обставин встигнуть на 20:00 повболівати за "Динамо", а от із якогось Яготина - вже навряд поїдуть. Бо попереду ще дорога додому. Більше того, "культурний відпочинок" цих людей буде вже не таким, бо доведеться бігти на трибуни, товктися в черзі на вході НСК. Мало кого порадує така доля.

Говорити про пияків як аудиторію - не зовсім правильно. І краще менше таких фанатів на трибунах, ніж більше. Проте "Динамо" не займається вихованням і роботою з вболівальниками. Тому має те, що має.

Більше того, для клубу "Динамо" фанати не є джерелом прибутків. Це взагалі логічно, проте велика кількість ультрас полюбляє вірити у міф, що "Динамо - це ми", як у тій пісні. Мовляв, футболісти і функціонери зобов'язані їх поважати, бо вони влаштовують перформанси на трибунах, їздять з командою і підтримують її (ця підтримка ще й коштує грошей клубу - різноманітні штрафи за піро та вибігання на поле). Але "Динамо" - брати Суркіси - чітко показують перенесенням матчу, що їм плювати не тільки на кузьму, але і на ультрас. Бо весілля важливіше за зручний час для вболівальників. У кожній футбольній країні топові матчі є поєдинками вихідного дня. Бо, банально, це дозволяє більше заробити по критерію матч-дей. Умовний вболівальник розпочинає витрачати гроші зранку перед поєдинком, гуляючи по місту або поблизу стадіону, витрачаючи гроші на клубну атрибутику, різноманітні сувеніри. Випипиваючи пиво у пабах чи точках продажу поблизу стадіону від спонсорів. Чим більше прийде фанатів на стадіон - тим більше вони витрачатимуть грошей. Більше фанатів - більше спонсорів та реклами, які продають власні послуги чи товари. Відповідно, більший прибуток у клубу. Але критерій матч-дей працює у Європі, де у фанатів є культура і вони готові витрачати на матчах. Власник "Динамо" взагалі не розглядає людей як потенційних гаманців. Він самостійно фінансує клуб. І, звичайно, для нього весілля доньки свого брата, який не має офіційного відношення до "Динамо", є важливішим за інтереси людей. Тим більше, що Регламент УПЛ також не порушений.

Більше того, жодна ультрас-спільнота киян не висловила свого обурення таким перенесенням гри.

У ЗМІ також все спокійно. Хоча, чого очікувати від спортивних журналістів, велика кількість яких працює у пулівських "динамівських" виданнях.

Взагалі, особисто я повністю розумію Ігоря Суркіса. Бо людина, яка самостійно фінансує клуб, може з легкістю плювати на тих, хто вносить мізер, купуючи квитки або співаючи на стадіонах, за яких ще й доводиться платити великі штрафи. А от ультрасам та іншим варто нарешті збагнути, що "Динамо" - це не Ви. "Динамо" - це Суркіси, бо вони власники. Коли ультраси та інші зможуть купувати акції клубу, вносити кошти, тоді і будуть замовляти музику. Проте, український футбол - це дика гниль, яка нецікава ще й тому, бо ось такі от власники клубів досі живуть за олігархічною моделлю, не працюють з фанатами і не намагаються розумно викачувати з людей гроші, наповнюючи власні бюджети. І дуже класно, що Суркіс вкотре плюнув в обличчя фанатам. Можливо, колись кількість цих плювків трансформується у вимоги змін, які будуть проявлятися не тільки у акціях на стадіонах чи мітингах, про які фанати дуже люблять поговорити. А у розумні пропозиції і роботу з клубом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme