Вчені визначили, як виглядали перші тварини на Землі

Перші тварини Землі були схожі не на морських губок і гідр, як сьогодні припускають більшість вчених, а на медуз і реброплавів

Про це заявляють генетики в статті, опублікованій в журналі Nature Ecology & Evolution, передає Depo.ua.

"Сьогодні вчені збирають велику кількість генетичної інформації, аналізують її, визначають зв'язку між її елементами і потім роблять висновок, що їх висновки вірні через ті поліпшення в методиці аналізу, які вони застосували. У 95% випадків це працює, але в останніх 5% древо еволюції ніяк не збирається", - пояснює Антоніс Рокас з університету Вандербільта в Нешвіллі (США).

Велика частина сучасних груп і типів тварин з'явилася приблизно 540-520 мільйонів років тому, в ході так званого "кембрійського вибуху" - різкого прискорення еволюції і збільшення різноманіття багатоклітинних істот. В цей час виникли предки хробаків, комах, риб і інших хребетних тварин.

Традиційно вважається, що перші багатоклітинні істоти на Землі були схожі на сучасних гідр і губок. Вони були вкрай примітивно влаштовані - вони складалися всього з двох шарів і харчувалися, пропускаючи через себе воду і фільтруючи з неї мікробів, планктон і частки органічних матеріалів.

Рокас і його колеги заявляють, що подібне твердження було зроблено з урахуванням неповних генетичних даних і їх некоректного аналізу - насправді, найдавнішими істотами на Землі не є губки і їх родичі, а предки сучасних реброплавів і медуз. Подібні твердження вже робилися генетиками в 2008 році, проте тоді їх не сприйняли серйозно через проблеми в методології ведення дослідження.

Як розповідає Рокас, вони прийшли до такого висновку, використовуючи зовсім іншу методику визначення форми "дерева еволюції", яка використовує тільки загальні для всіх організмів гени, а не всю їх сукупність. Іншими словами, вчені брали двох потенційних кандидатів на роль предків тих чи інших видів, відбирали їх загальні гени і визначали, як багато схожих ділянок ДНК мають їх потенційні нащадки.

Як показав цей аналіз, реброплави і медузи, а не губки, є предками людини і інших багатоклітинних тварин, а черепахи виявилися родичами і птахів, і крокодилів, а не тільки крокодилів, як вважали раніше палеонтологи.

Звичайно, висновки Рокаса і його колег навряд чи переконають всіх прихильників "губкової" гіпотези, проте вчені впевнені, що їх методика аналізу дає точніші і менш суперечливі результати, ніж класичні методи філогенетики.

Нагадаємо, що вчені дізналися, чому предки людей були людожерами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme