Вас треба стріляти: Волонтерів обзивають сєпарами і не пускають в АТО

На українській території Донбасу, зокрема на Луганщині, на блокпостах поліції і військових існує неофіційний наказ не пропускати у прифронтові населені пункти волонтерів і громадських діячів

Вас треба стріляти: Волонтерів обзивають…

Про це на своїй сторінці у Facebook написав волонтер "Восток СОС" Костянтин Реуцкий, передає Depo.Донбас.

Він розповів, що на одному з блокпостів поліцейський попросив його вийти з машини і відкликав в сторону від інших.

"Дає дружню пораду: "Краще не кажіть ніде, що ви уявляєте благодійний фонд. У нас усне розпорядження не пропускати волонтерів і громадські організації". Причину заборони не пояснює", - написав Реуцкий.

Він пояснив, що у прифронтових містах Луганської області волонтери проводять тренінги для місцевих активістів, які намагаються вирішувати проблеми своїх громад.

"І ми не бачимо сенсу приховувати це. Тому ми продовжуємо на блокпостах говорити правду. Тим більше, що ми, на прохання обласної ВЦА, ми заздалегідь подали письмове повідомлення, про те, що будемо працювати в цих районах. Ми не були зобов'язані це робити, така процедура не передбачена жодним із діючих нормативно-правових актів, але ми направили їм такий лист", - написав Реуцкий.

Він зазначив, що волонтери вже в перший день помітили, що проїзд через блокпости дійсно ускладнився.

"Документи перевіряються довше, дані переписуються, нацгвардейци і поліцейські кудись довго дзвонять, уточнюючи, як з нами бути. Нас кілька разів намагаються не пропустити, вимагаючи "дозволу на проїзд", але не будучи в змозі пояснити, що це за дозвіл, ніж передбачена така процедура і хто його видає, таки пропускають", - зазначив він.

За словами Реуцкого, проблеми виникли на шляху до Трьохізбенкі, коли волонтерів зупинили бійці 93 бригади.

За його словами, бійці "впевнені, що кожна людина з луганською реєстрацією - сепаратист і зрадник, а людям з білоруським паспортом для проїзду по Луганській області необхідний спеціальний дозвіл штабу АТО".

"Про сепаратистів в обличчя заявляють "зі старту", не ставлячи уточнюючих запитань про те, хто ми і чим займаємося. Кажуть, що, по-хорошому, нас треба розстріляти, але так і бути, дочекаються бригадну контррозвідку. Дзвонимо в обласну ВГА, в ЦВС, прес-центр штабу АТО і іншим людям, які можуть вплинути на військових. Чому відразу всім? Тому, що якщо законної процедури узгодження / дозволу проїзду активістів громадських організацій не існує в природі, то не визначені і відповідальні за це чиновники. Може дивним чином вплинути будь-який з них, а може не допомогти ніхто - ймовірність 50/50", - пише Реуцкий.

За його словами, цього разу дззвінки результату не дають, волонтери дві години чекали на рішення.

"Після години очікування на блокпосту ми проводимо ще майже годину в розташуванні одного з батальйонів 93 в Кряківці. Чекаємо незрозуміло чого, п'ємо чай з печивом, слухаємо армійські байки. Все мило, але абсолютно безглуздо - за кілька кілометрів звідси нас чекають 15 місцевих жителів, які пожертвували святковим днем ​​заради тренінгу. Через дві години, коли ми в супроводі військових (так розпорядився комбриг) приїжджаємо в Трьохізбенку, їх залишається тільки п'ятеро", - зазначив Реуцкий.

Він також розповів, що на тренінгу з прав людини були присутні озброєні автоматами бійці бригади.

"Після тренінгу замкомбата на ім'я Богдан у відповідь на зауваження про сумнівну законність їх дій клянеться більше ніколи не пропустити нас ані в Трьохізбенку, ані в інші селища їх сектора. Іншими словами, не пропускати до людей, від допомоги яким майже усунулася влада, представників організації, вже доставила в ці села кілька десятків тонн гуманітарної допомоги, медичне та шкільне обладнання, машину швидкої допомоги. Непробивний демотивувальний абсурд", - підсумував він.

У коментарях до допису інші волонтери кажуть, що з ними відбувалися подібні історії на блокпостах.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme