У Харкові засудили директора фірми з "газової схеми" Курченка

Злочинець створив фіктивну фірму, яка на аукціонах купувала газ по пільговим цінам

У Харкові засудили директора фірми з "га…

Як передає Depo.Харків, вирок чоловікові 4 квітня ухвалив Комінтернівський районний суд Харкова.

Суд встановив, що у березні 2010 року була створена злочинна організація, яку очолив зловмисник, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні. Метою групи було вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі проти державної власності.

До групи ввійшли ще чотири людини, яким організатор доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів.

Організатор призначив поплічників на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, створивши таким чином систему управління державою, у якій він особисто та інші керівники злочинної організації мали вплив на ухвалення всіх основоположних рішень стосовно діяльності вищих органів державної влади та правоохоронної системи.

Зокрема, до одного з підрозділів увійшли 11 учасників, а також низка юридичних осіб, створених та придбаних учасниками організації. Члени підрозділу були об'єднані за певними напрямками діяльності, які мали відповідні умовні назви, - "Департамент "Європа", "Департамент "Лідер-нафта", "Департамент "облгаз", "Департамент оптимізації податків", "Департамент світлих нафтопродуктів", "Департамент скрапленого газу", "Департамент природного газу", "Фінансовий департамент", "Юридичний департамент", "Митний департамент", "Банківський департамент", "Департамент залучення інвестицій", "Департамент торгівлі цінними паперами та страхування", "Митний департамент", а також "Служба безпеки".

Загалом підрозділ мав назву "Група компаній "СЄПЕК" (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

Офіси організації були розташовані в бізнес-центрі "Арена-Сіті" у Києві та в бізнес-центрі "Москва-Сіті" у Москві (Росія).

Для реалізації злочинного наміру організатор доручив поплічникам підшуковувати осіб, які погодяться зареєструвати на своє ім'я створені або придбані організацією та обійняти в них керівні посади. Офіційні документи цих підприємств разом з їх печатками, договорами на відкриття банківських рахунків та ключами електронного цифрового підпису до програм "Клієнт-банк" передавали іншим учасникам організації для подальшого використання у протиправній діяльності.

Зокрема в період з 2009 року по 2014 рік створено та придбано понад 400 підприємств.

Так, за даними суду, на початку жовтня до підсудного звернувся учасник бандитської схеми та запропонував стати засновником фіктивної фірми. За це йому запропонували зарплатню – 500 доларів щомісяця.

Чоловік погодився та передав учасникам схеми копії паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру.

13 жовтня 2009 року на основі цих документів був складений протокол загальних зборів учасників та статут ТОВ "Модус-Вівенді", згідно яких підсудний одноособово створив товариство та призначив себе на посаду директора. У цей же день документи були завірені у нотаріуса, а дані про створення підприємства занесені до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

У жовтні, листопаді та грудні "директор" ТОВ відкрив розрахункові рахунки в кількох банках та передав ключі електронних цифрових підписів кураторам.

У подальшому, з березня 2010 року по грудень 2011 року документи підприємства та печатка використовувалися для придбання скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ "Укргазвидобування" і ПАТ "Укрнафта" на спеціалізованих аукціонах по пільговим цінам нібито для потреб населення. При цьому газ перепродавали по ринковим цінам.

Таким чином зловмисники ухилилися від сплати акцизного податку на 22,3 млн грн.

Псевдокерівник ТОВ "Модус-Вівенді" обвинувачувався в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому ним у складі злочинної організації.

7 березня 2017 року між прокурором та підсудним була укладена угода про визнання винуватості, згідно якої чоловік визнав себе винним у скоєнні злочинів за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України. Також сторонами було узгоджене покарання – п'ять років позбавлення волі з іспитовим терміном в два роки.

Суд угоду затвердив та призначив узгоджене покарання.

Як повідомляв Depo.Харків, раніше у Харкові засудили топ-менеджера Курченка.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme