Іспанський суд дослідить військові злочини Асада

Суд в Іспанії почав слухання свідчень щодо можливих військових злочинів чиновників режиму президента Сирії Башара Асада

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Associated Press.

Позивачем у справі виступає громадянка Іспанії, чий брат був викрадений і підданий тортурам у Дамаску, а згодом страчений у 2013 році.

Скарга була подана у лютому за ініціативою групи юристів-міжнародників від імені сестри загиблого.

Сестра розповіла національному судді Елою Веласко в Мадриді, що її брат, водій вантажівки, ніколи не був членом сирійської опозиції.

Вона також пояснила, що сім'я упізнала тіло загиблого серед фотографій, які були контрабандою вивезені з Сирії фотографом-криміналістом. Фотограф, ім'я якого не називається, ймовірно, буде свідчити перед судом в наступному місяці,.

Справа стосується дев'яти сирійських високопоставлених чиновників, сам Асад не проходить у справі. Це перша кримінальна справа прийнята іноземним судом проти чиновників сирійського режиму.

Суд розслідує цю справу відповідно до принципу універсальної юрисдикції, яка в Іспанії дозволяє судове переслідування за серйозні злочини в інших країнах, якщо серед жертв є іспанці. У цьому випадку, на думку судді, сестра може розглядатися як жертва злочину.

Нагадаємо, держсекретар США Рекс Тіллерсон відправиться до Москви, щоб представити перед Росією докази, що там знали про застосування урядовими військами хімічної зброї проти мирних жителів у Сирії і намагалися приховати це.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme