Захоплення Харківської ОДА у 2014: Силовики розшукують 15 злочинців

У розшуку залишаються 15 підозрюваних та обвинувачених у захопленні будівлі Харківської ОДА

Як повідомили Depo.Харків у прес-службі прокуратури Харківської області, вироки не винесені стосовно 56 підозрюваних та обвинувачених у захопленні будівлі Харківської ОДА у квітні 2014 року.

У прокуратурі зазначили, що 15 осіб перебувають у розшуку - стосовно усіх обвинувачених судом надано дозвіл на затримання з метою приводу для вирішення питання про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою.

Стосовно ще 41 людини судовий розгляд у суді першої інстанції. При цьому з них п'ять осіб утримуються під вартою, 11 під домашнім арештом, 24 – під заставою та одна людина залишається без запобіжного заходу.

Довідка Depo.Харків. 1 березня 2014 року проросійські активісти після мітингу захопили будівлю обладміністрації й силою видворили звідти активістів Євромайдану, поставивши їх на коліна і влаштувавши "коридор ганьби". Фізично постраждали тоді більше 100 осіб, у тому числі і відомий український письменник, громадський діяч Сергій Жадан. Незабаром загарбників вдалося витіснити і повернути будівлю під контроль місцевої влади.

Повторний штурм Харківської ОДА стався 6 квітня - одночасно з захопленням Донецької обладміністраціі й луганського СБУ.

Учасники штурму "прорвали" оточення з 200 правоохоронців – міліція, не чинячи особливих перешкод, просто розступилася і пустила бойовиків у приміщення. Проросійські активісти захопили обладміністрацію та почали зводити навколо будівлі барикади із залізних огорож, ящиків та покришок. Над будівлею підняли триколор.

Наступного ранку, 7 квітня, навпроти будівлі зібралися прихильники Євромайдану. У той же час до ОДА продовжували підтягуватися люди з червоними прапорами й георгіївськими стрічками. Весь день між опонентами відбувалися сутички. Час від часу лунали постріли.

Ближче до вечора сепаратисти поспіхом проголосили так звану "Харківську Народну Республіку".

8 квітня близько 6:30 ранку обладміністрацію звільнили бійці вінницького "Ягуара", що були спеціально передислоковані до Харкова.

За підсумками штурму правоохоронці затримали 66 проросійських активістів. Згодом 34 "штурмовикам" суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а 19 були відпущені під домашній арешт. Тринадцяти невдалим загарбникам вдалося вийти з СІЗО під заставу.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme