На Росії політв'язня Шура примушують відмовитися від зустрічі з консулом, - активіст

На Росії у брянській колонії українського політв'язня Віктора Шура протримали декілька годин в поодинокій камері без світла, опалювання та їжі, щоб змусити відмовитися від зустрічі з консулом

Про це у Facebook повідомила координатор проекту "РосУзник" Яна Гончарова.

"Сьогодні (7 квітня - ред.) до Віктора Шура приїжджав консул України Геннадій Брескаленко. Ще до цього співробітники колонії кілька разів примушували Шура написати відмову від зустрічі з консулом, погрожуючи "в столипіні покатати місяць до Красноярська, щоб заспокоївся". Так само сталося і сьогодні - з ранку його викликали і змусили писати відмову. Коли Віктор не став цього робити, його "для профілактики" закрили в поодинокій камері без світла, опалювання, меблів, води, їжі та туалету. Протримали його там до 7 вечора, сказавши, що "ні в якому разі не дадуть зустрітися з консулом", - написала вона.

За словами активістки, з моменту переведення до Брянська Шур не отримує листів і пресу.

"Окрім як катуваннями, це назвати мені нічим. Його дочка Ольга Налімова (Olga Nalimova) вже написала заяву УПЛ в РФ і взагалі має намір скаржитися всюди", - додала Гончарова.

Нагадаємо, що Віктора Шура було засуджено до 12 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тому, що він нібито займався у Брянській області розвідувальною діяльністю за завданням Держприкордонслужби України. Згідно з матеріалами справи Шура було затримано при спробі зробити фотознімки закритого режимного об'єкту, який насправді є недіючим аеродромом. За деякими даними, ця територія використовується для випасу рогатої худоби.

Віктор Шур - ювелір, син відомого українського колекціонера рідкісних ікон. За інформацією LetMyPeopleGo, після розпаду СРСР Шур прийняв російське громадянство, виходячи з інтересів свого бізнесу. Проте у нього був вид на проживання в Україні, і до недавнього часу він постійно мешкав в Чернігові, де і зараз живе його сім'я.

Рідні Шура ініціювали процес відновлення його в українському громадянстві і в 2016 році він отримав громадянство України за правом територіального походження.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme