Чим жила Україна: Терорист-невидимка з Харкова та оаза Японії у Вінниці

Україна – велика країна. Настільки велика, що мешканці одного регіону часто не знають, чим живуть і за що хвилюються мешканці іншого

Чим жила Україна: Терорист-невидимка з Х…

Життя українців вирує: протести та мітинги стали нормою, хабарникам, здається, немає ліку, а Росія ніяк не вгамується, готуючи чергову "зраду". Про це – у тижневому дайджесті Depo.ua зібрав найважливіші новини.

Київ

Київські маршрутники, знай, гнуть своє: їм, аби пільговиків поменше, та вартість проїзду – вище. На тижні водії бусів "взяли в облогу" будівлю Київської ОДА, вимагаючи від керівників області відмовитись від рішення про зниження тарифів на проїзд у приміських маршрутках. Влаштували виставу за всіма правилами жанру: притягли шини, чинили опір правоохоронцям, намагались проломитись в будівлю… Хтозна чим би все закінчилось – рознімати сторони приїхав напівхворий голова ОДА Олександр Горган, який був на лікарняному. Чиновник сказав, що незабаром збереться нова конкурсна комісія, яка прозоро працюватиме з перевізниками, та заспокоїв водіїв обіцянками. На тому і розійшлись.

Вже котрий тиждень вирують пристрасті навколо статків чиновників, які наче як намагаються "бути з народом", та щось, не дуже виходить: в когось по кілька квартир, хтось – на дружину та маму переписав зароблене за нелегкі роки перебування при владі. Заступник мера Віталія Кличка Олександр Спасибко, скажімо, за рік обзавівся ділянкою землі на 1 тис. кв. метрів у селі Підгірці Обухівського району, прикупив розкішний "Порш". Продовжує "радувати" декларацією заступник мера Ілля Сагайдак – загальна кількість у 31 квартиру та 8 будинків, записаних на його дружину, якими він прославився минулого року, поменшала лише на один будиночок. Нагадаємо, що кияни в цей час активно "нашкрібали" на комуналку, активно обговорюючи "покращення" від можновладців.

Донбас

Через надмірну скромність в декларації працівники СБУ взялись за мера Покровська Донецької області Руслана Требушкіна. Йому вручили підозру щодо декларування недостовірної інформації і незаконного збагачення. Требушкін називає справу "політичним замовленням" та каже, що коли вперше отримав роз'яснення щодо заповнення декларації на 50 сторінках, "можливо, якусь інформацію не зазначив" в процесі заповнення. Зручне пояснення. Щоправда, виникає питання: а як же посадовець, який не зміг осилити заповнення декларації, виконує свої куди складніші і відповідальніші обов'язки?

На окупованій частині Донбасу цього тижня, окрім "звичних" обстрілів, влаштували черговий цирк. Там на якісь "військові навчання" раптом звезли автобусами тисячі чоловіків. Декому з "резервістів" – саме так там вирішили виставити зігнаний натовп – навіть роздали зброю. За інформацією соцмереж, збирали усіх працівників бюджетних установ, а також студентів вищих навчальних закладів – тих, хто живе на "мінімалку", на яких легко вплинути, аби змусити діяти в чиїхось інтересах. Хоча б на камеру.

Львів

Що не кажіть, а львів'яни – люди з характером. Днями у місті пенсіонер розбив вікно маршрутки, водій якої не захотів впустити його до салону. Дід хотів зайти в транспорт не на зупинці, а на світлофорі, водій з цим не погодився, а дід розлютився і розгатив вікно бусу. Помстився, так би мовити, за нелегке пенсійне життя.

Чого тільки не вивозять через український кордон – зброю, наркотики, жінок, але коли діло доходить до українського сала – то тут адмінпротолкол складають моментально. Ось так днями на Рівненщині на одному з пунктів пропуску затримали контрабандистів, які обмотали рівненським салом свої животи. Всього наліпили на себе 9 кілограм "українського делікатесу". Пильні очі прикордонників одразу помітили зраду національних інтересів – відібрали харчі, змусили платити штраф. Не вдалася контрабанда.

Для когось щастя в салі, для когось – маршрутці, яка б розчиняла дверцята будь-де, а для когось – у квітневому купанні. Доки українці центральних та північних регіонів ходять у пальтах та з парасольками, волиняни на Шацьких озерах розпочали купальний сезон. Сміливці поскидали верхній одяг і, не чекаючи літньої спеки, занурюються у воду та засмагають. А чом би й ні! Купання в одному з найчистіших озер країни навряд чи вилізе боком. Якщо, звісно ж, тіло достатньо загартоване.

Дніпро

Опалювальний сезон завершено, а значить, можна і ТЕС відключити. Так вирішили в "Укренерго" і відключили Зміївську (на Харківщині) та Криворізьку (на Дніпровщині) ТЕС, які працювали на "антрациті" та мали низькі запаси вугілля. В "Укренерго" повідомили, що ситуація у енергосистемі готова до такого кроку, адже до жодних надзвичайних наслідків це не призведе. Поки на носі літо, та восени ще згадаємо цю історію.

Вибиття вікон львівської маршрутки дідом – ніщо в порівнянні з розбиття вікон Дніпропетровської ОДА нетверезим 54-річним дядьком. Пояснити свій вчинок поліції чоловік так і не зміг, бо був дуже п'яним. Можливо, переплутав вікно адміністрації із вікном своєї коханої, або друга, якому позичив гроші. Хтозна, що там у п'яних у голові.

Харків

У Харкові хотіли взяти під варту чоловіка, який у 2014 році посягав на територіальну цілісність України. Чолов'яга ще й прославився і в "ДНР": намагався створити незаконне збройне формування – "Харківській батальйон". Санкція щодо його затримання до правоохоронців надійшла ще в 2016 році, та поки йшла судова тяганина, сліди терориста – наче корова язиком злизала. Несподівано, ага.

А ось у Балаклії, де не так давно рвонув арсенал, суд дозволив арештувати майно складу: комп'ютерну техніку та відео-реєстратори військової частини. На думку слідчих, арешт майна допоможе в розслідуванні диверсії. Аби ж справді допомогло, а не так, як завжди...

Вінниця

Цікава у нас країна: крадеш мільйони – ходиш на волі, а вкрав 20-кілограмову штангу , то і на шість років за грати можеш сісти. Так на Вінничині в одному із селищ молодий юнак вкрав у 50-річної жінки штангу з млинами і "напоровся" на кримінальне провадження. Хотів молодик підкачатись перед літом, та тепер знатиме – завжди і крізь питай дозволу, не бери чужого.

У самій же Вінниці квітне "маленька Японія": в самому центрі міста розквітли сакури. Тож навіщо їхати в Японію, якщо сакури на українській землі скоро стануть такою ж буденною рослиною, як бузок. Закарпатський Ужгород, до речі, теж не дасть збрехати.

Одеса

Така вона Одеса, "перлина у моря" , та імідж цієї перлини вщент можуть зіпсувати прості містяни. Днями тут прямо посеред дороги на Пересипському мосту заснула жінка. Лежала і безтурботно спала, ризикуючи життям, а водії нервували і чекали, доки жінка встане та піде собі. Бувають же люди без турбот – от і мають міцний сон.

Цікаві справи творяться в Одесі не лише на дорогах, але і у владних колах. Аби ці справи не принесли чергових "котів у мішку". Несподівано для всіх Петро Порошенко взяв собі в радники соратницю Міхеіла Саакашвілі, Марію Гайдар. Так, подія це не одеського, а загальнодержавного масштабу, але з певного часу Гайдар асоціюється саме з Одесою... Цікаво ж буває в політиці: у минулому російські громадські діячі стають радниками президента країни, яка протистоїть російській.

Хмельницький

Можуть же добре працювати наші СБУшники, якщо хочуть. Хмельницькі працівники спецслужб попередили черговий теракт, який готували їх російські колеги. Так в Україні одним менше стало, та й слава Богу!

У Тернополі наче все спокійно, та вражають звичайні людські буденні проблеми, які іноді перетворюються в справжнісінький абсурд. Тут 40-річна жінка зачинила в хаті свого сина-підлітка і не випускала його на волю три роки. За цей час дитина в буквальному сенсі не бачила сонця і вже перетворилась на покірного, переляканого піддослідного, готового виконувати накази матері. Добре, що поліцейські вчасно дізнались про такий жах, а то шкода б було хлопця.

Прикарпаття

Неймовірні пейзажі Прикарпаття та чисте повітря були та залишаються "візитівкою" краю. Та проблему дірок у дорогах ніхто так і не вирішив, а ще про Європу говорять. Чомусь програма уряду щодо спасіння автошляхів ніяк не дійде до цього регіону, втім, жителі придумали, як привернути увагу до проблеми. У Ворохті активісти позатикували в найглибші дорожні ями ялинки – може, хоч так владні чини з високих джипів помітять величезні дірки в асфальті.

Полтава

Як показує гіркий український досвід останніх трьох років, будь-яка мирна протестна акція має всі шанси перетворитись на криваве побоїще. Так сталось і в тихій Полтаві, де містяни вийшли на мітинг проти забудови будинкової арки у самому центрі міста. Активісти спробували розібрати новостворений "залізний капут", як прозвали конструкцію, охоронці застосували сльозогінний газ, із затишної кав'ярні навпроти вискочили кремезні тітушки у повній амуніції та почали бити та розкидати всіх присутніх. В повітрі літало каміння, шумові гранати, фаєри. Важко порізаний ветеран АТО – він отримав від "захисничків" забудовника вісім ножових поранень. Згодом стало відомо, що нападники працюють в кременчуцькій охоронній фірмі "Скорпіон", і рік потому навіть "засвітились" у Києві під час одного з протистоянь на місцевому ринку.

Цікаво, що скандал з аркою в Полтаві послужив приводом для нардепів від Полтавщини зареєструвати проект постанови про дострокові вибори місцевої влади у Полтаві. Ось так і почали "хитати землю" під Олександром Мамаєм. Далі буде...

Запоріжжя

Здавалось би, скільки століть минуло, як людство відійшло від рабовласницької системи, та вийнятки ніхто не скасовував. В самісенькому Запоріжжі знайшли рабовласника, заможного пана, який утримував сільські магазини, та... людей на ланцюгу. Чоловік та жінка ніби винаймали в нього житло, причому не за гроші а за бартер: не маючи доходів, працювали на бізнесмена, отримуючи за це можливість жити під дахом. За словами місцевих, на цього пана завжди працювали знедолені, а за будь-яку крадіжку зі свого господарства він карав. Ось цього разу добряче перепало знедоленим безхатькам – бізнесмен звинуватив їх у крадіжці залізного баку та прив'язав на ланцюг у сараї. Отак на холодній підлозі без їжі та води люди пробули майже добу. Добре, хоч живі лишились.

Ох і дивні ж часом бувають люди: люблять котів, собак, хом'яків, навіть пітонів собі вдома заводять, а от звичайних крилатих кажанів бояться. Аби спростувати цей стереотип і довести, що кажани за своєю "милотою" не відстають від котів, активісти Запоріжжя влаштували для цих літаючих тваринок свято. На острові Хортиця відбувся урочистий "випуск" в небо чотирьохсот кажанів, які в холодному січні були потривожені під час ремонту будівлі. Зимувати кажанам довелось у харківському "Фельдман екопарку", в спеціальних мішечках, аби не замерзнули. З настанням тепла для них влаштували святкове повернення додому, на природу. Всі бажаючі люди могли взяти в руку по кажанчику та випустити, наче голуба, в небо.

Кропивницький

Хто б міг подумати, що саме в тихому містечку Кропивницький могла діяти група, яка забезпечувала наркотиками всю країну. Певно, саме розвинена мережа збуту і зіграла з хлопцями "злу долю". Правоохоронці вилучили у трьох хлопців понaд 5 тонн мaрихуaни вaртістю понaд 15 млн грн. А ще – купу обладнання та зброю. Цікаво, куди ж правоохоронці дінуть ті причепи з травою…

Крим

У Криму окупанти вирішили довбати в горах тунель, аби довести, що вони зможуть прожити без дніпровської питної води. За планом, тунель матиме початок в кримських горах та простягнеться аж на сім кілометрів. Що ж, удачі вам, окупанти! Лупайте сю скалу!

Чернігів

На всю Україну прогримів скандал із бійкою дівчат-підлітків, які, в колі своїх однокласників жорстоко з'ясовували стосунки в одному з дворів і знімали "розбори" на телефон.

Діти, частіше за все, копіюють поведінку дорослих, тому, те, що відбулось у Чернігові – безперечно, на сумлінні батьків, педагогів і в чомусь – всього суспільства.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme