UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

З'явилися шакали, а сліпаки зникли: Зоолог розповів про зміни у екосистемі Донбасу через війну

Фахівці вважають, що на Донбасі зараз відбувається докорінна перебудова екосистем, спричинена бойовими діями

Як передає Depo.Донбас, про це в прямому ефірі Громадського радіо повідомив старший науковий співробітник Національного науково-природничого музею Ігор Загороднюк.

"Іде інвазія чужорідних видів. Іде військова інвазія, а за нею ідуть багато видів, які можуть змінити наші екосистеми до невпізнання. Риби, комахи і великі ссавці. Шакал уже є по всій зоні. В Україні склалося кілька осередків мешкання. Один з них — міграція з Балкан після Балканських війн. На Одещині є потужний осередок. Другий осередок - кавказький", - розповідає Загороднюк.

За його словами, у жовтні 2016 під час експедиції разом із Українською Гельсінською спілкою вдалося зафіксувати зміни, спричинені бойовими діями.

"Із зони активних дій фактично відійшли всі великі ссавці. В національному парку Святі Гори кількість диких свиней зросла десь в 20 разів. Це ж відбувається з великими гніздовими птахами. Сліпак — характерний звір степів. На всьому проміжку від Сіверськодонецька по нульових блокпостах до Станиці Луганської ми не зустріли жодного сліпака",- зазначив він.

Нагадаємо, що за даними на 2016 рік на Донбасі зі 134 заповідних об'єктів, що опинились у зоні АТО за час війни згоріли 50. Це 37 % від загальног обсягу об'єктів Донецької та Луганської областей.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme