Як Тимошенко вирішила "подоїти" аграріїв на фейковому референдумі

Сенс ініціативи "Батьківщини" простий: якщо МВФ вимагає впровадження ринку землі, отже, з'явилася гарна нагода для піару й популізму

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Як Тимошенко вирішила "подоїти" аграріїв…

Складається стійке враження, що у політтехнологів Юлії Тимошенко криза. Сьогодні на офіційному партійному сайті "Батьківщини" була опублікована заява про початок процедури підготовки до проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі. "Це нищівна стратегія і наша держава дуже сильно потерпає економічно та фінансово. Доки земля в руках українців, ми маємо прекрасний ресурс, щоб ставати на ноги і підніматися", – пафосно заявила вона.

Інформаційна прив'язка на поверхні: у меморандумі, ухваленому Україною з МВФ, йдеться про запуск земельної реформи вже цього року. Оскільки до ідеї введення ринку землі значна частина українського суспільства ставиться з відвертою пересторогою, зрозуміло, навіщо ЮВТ, яка останнім часом просідає в інформаційному плані, схопилася за цю тему. Виглядає це досить кумедно з огляду на те, що аналогічний референдум вона вже запускала у вересні минулого року. І навіть об'їздила низку регіонів, виступаючи проти скасування мораторію на продаж землі. Верховна Рада тоді пролонгувала мораторій на рік і тема з референдумом заглухла.

На що ж розраховує Тимошенко цього разу? Якщо лише на піар, то ця тема здується вже за кілька тижнів. Коли ж лідерка "Батьківщини" налаштована на серйозне розхитування ситуації з розрахунком підставити владу перед МВФ - то це вже інша історія. Варто нагадати, що процедура проведення референдуму дуже непроста і протягом 25 років незалежності була пройдена лише одного разу - і то за допомогою адмінресурсу з боку тодішньої Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Всеукраїнський референдум проголошується підписами трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області. Після цього проводиться перевірка, яка може розтягнутися у часі. А у разі знайдених неточностей - референдум дуже легко "згорнути". І, нарешті, згідно з законом "Про всеукраїнський референдум", його оголошує президент. То ж сценарій проведення земельного референдуму виглядає радше фантастикою.

До речі, можна згадати, як у 2014 році тодішня кандидатка у президента Тимошенко заявляла про необхідність проведення референдуму щодо вступу України до НАТО. Навіть відбувся збір підписів. Але коли прохідний бар'єр до Ради "Батьківщина" подолала, тема такого референдуму зникла з порядку денного "батьківщинців". Те ж буде й зараз. Наразі дуже схоже, що у команді Тимошенко, де на відсутність оригінальних ідей накладається проблема з фінансуванням, знайшли нагоду "подоїти" деяких аграріїв, які незацікавлені у появі ринку землі і тому хочуть зберегти нинішній стан речей. Навіть попри домовленості України з МВФ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme