Як кріпаків "ДНР" "добровільно" на мобілізацію зганяли

Захарченко вирішив перевірити кадрові резерви своєї "республіки" і, як завжди, пошив себе у дурні

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Як кріпаків "ДНР" "добровільно" на мобіл…

Вчора "по той бік поребрика" відбувся досить непересічний захід: "перший в історії "ДНР" військово-польовий збір резервістів", як його охрестили офіційні "ЗМІ" терористів. Depo.ua спробував розібратись: що саме відбулось насправді і як все це проходило.

Повідомляється, що даний "військово-польовий збір резервістів "ДНР" зібрав на загальновійськовому полігоні у поблизу міста Чистякове (колишній Торез) за різними даними від 20 до 30 тисяч осіб з усіх міст так званої "республіки" і що цей захід став першим такого масштабу в історії "ДНР".

Як вдалося з'ясувати (враховуючи криворукість виконавців даного заходу, це було нескладно), почалося все з розсилання у різного роду місця скупчення чоловічого населення призивного віку (навчальні заклади, підприємства тощо) телефонограм недвозначного змісту.

Очевидно, фраза: "Неявка на збори буде розцінюватись, як дезертирство" повинна була підкреслити добровільний характер даного заходу.

Власне, офіційні "ЗМІ" терористів так і написали: "Серед добровольців були студенти, працівники бюджетних організацій". Вік учасників становив від 18 до 55 років. Однак за даними організаторів, були і люди старшого віку. Мабуть, тягнули на полігон всіх, кого змогли упіймати.

Після прибуття на місце збору, резервістів розділили на так звані "роти і батальйони", які очолили діючі бойовики "армії "ДНР". Вони й направляли "добровольців" на місце прибуття.

На самому ж полігоні, за офіційною інформацією, все відбувалось так:

"Резервісти віддали честь "головнокомандувачу", а також одноголосно висловили готовність стати на захист "республіки" в разі потреби. Серед добровольців були студенти, працівники бюджетних організацій. Участь у зборах також брали представниці прекрасної статі – співробітниці медичних установ. Саме вони, в разі ескалації конфлікту повинні поповнити штати військових госпіталів.

Безпеку під час проведення мобілізаційних зборів на полігоні "Торез" забезпечували десятки співробітників поліції, а також військовослужбовці "армії "ДНР". Чергування несли кілька машин "швидкої допомоги". Співробітники "МНС" для зручності резервістів встановили намети для обігріву. Організатори повідомили, що подібні заходи будуть проводитися в Республіці і в подальшому".

Однак, якщо вірити безпосереднім учасникам подій, то насправді все було приблизно так:

Що стосується виданих автоматів, то навіть за офіційною інформацією їх видали всього 150 штук (ага, на 20-30 тисяч "добровольців"). Іншим обіцяли довидати протягом місяця, але, як ми розуміємо, не видадуть.

До вечора того ж дня справді всіх розпустили по домам. Близько сьомої години вечора в інтернеті почали з'являтись повідомлення наступного змісту:

Організатори даного заходу, очевидно, пишаються собою. На виході вони отримали ось цей відеоролик, який вже, мабуть, повним ходом тиражується RUнетом і під захопливе цокання язиком переглядається багатомільйонною "армією" проросійської і російської "вати".

Але, як би не намагалась так звана "влада" так званої "ДНР" видавати бажане за дійсне, а даний захід навряд чи вийде за рамки піар-акції. Всі ж пафосні слова про те, що "це кадровий резерв "армії "ДНР" на випадок відновлення масштабних бойових дій" приречені залишитись не більше, аніж словами.

Єдину небезпеку, яку для України може становити даний захід – це введення Росією на Донбас додаткових 30 тисяч своїх військовослужбовців під видом "мобілізованого ополчення Донбасу". Але це вже тема окремої розмови.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme