Вчені дізналися, чому предки людей були людожерами

Археолог розрахував калорійність сирих тканин тіла середньої людини і порівняв цей показник з калорійністю тварин

Джеймс Коул з Університету Брайтона провів це дослідження для того, щоб показати - причиною канібалізму наших предків не міг бути тільки голод, повідомляє Depo.ua з посиланням на Scientific Reports.

За розрахунками вченого, здоровий чоловік старше 18 років з масою тіла приблизно 66 кілограмів має поживну цінність більше 143 тисяч кілокалорій, з яких приблизно 32 тисячі кілокалорій припадає на скелетну м'язову тканину. При цьому Коул зазначає, що у випадку неандертальців значення для скелетних м'язів може бути вище, враховуючи їх велику м'язову масу.

Коул розрахував, що наші предки були приблизно рівні по калорійності тваринам порівнянної маси - наприклад, сернам. Але полювали предки людини в основному на інших, більш поживних тварин.

"Ми за калорійністю значно нижчі, порівняно з представниками так званої великої фауни, наприклад, мамонтами, бізонами і кіньми. М'ясо цих тварин має набагато більшу теплотворну здатність, ніж більшість органів людини", - розповів Джеймс Коул.

Таким чином, дослідження Коула показує, що причиною канібалізму наших предків не міг бути виключно голод. Археолог підкреслює, що "соціальні мотиви, що лежать в основі канібалізму, не повинні відкидатися при вивченні поведінки предків людини". Зокрема, канібалізм стародавніх людей міг бути ритуальним.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme