Голова ФМУ: УЗ знижує затори в одеському напрямку за рахунок обмеження навантаження ГЗК Кривого Рогу

ПАТ "Укрзалізниця" намагається усунути затори маршрутів з залізною рудою на Одеській залізниці за рахунок обмеження навантаження ряду криворізьких ГЗК і перекидання локомотивів з Південно-Західної та Південної залізниці

Про це повідомив бізнес-порталу UAprom голова Федерації металургів України Сергій Біленький, передає Depo.ua.

Він також нагадав, що в перших числах квітня положення з передачею маршрутів ЗРС на порти Одеської залізниці з Придніпровської залізниці значно погіршилося, що призвело до обмеження навантаження з гірничодобувними підприємствами Кривого Рогу.

Недовантаження з 3 по 6 квітня склало по ПівдГЗК – 3 маршрути, по ІнГЗК – 14 маршрутів. Основна причина – недостатня кількість локомотивів на Одеській зал. При середньодобовому плані здачі поїздів по стику Тимкове в 36 поїздів фактично здавалося 26-30 поїздів, які затримувалися на станціях Тимкове, Червоне Озеро, Кропивницька, Помічна", - зазначив Біленький.

За його словами, на 6 квітня 2017 року становище з передачею вантажів на одеські порти почало стабілізуватися, в тому числі за рахунок перекидання локомотивів з Південно-Західної та Південної залізниць. Крім того, в робочий парк локомотивів на Одеській залізниці повинно додатися кілька одиниць з ремонту.

"Але це не гарантує, що подібна криза не повториться в майбутньому, оскільки принципово ситуація з парком локомотивів не вирішується. А адже попереду нас чекає осінь з рекордними для українських портів обсягами перевалки імпортного вугілля та експортної залізорудної сировини", - констатував глава ФМУ.

"При такій якості роботи транспортного монополіста мова про жодне збільшення тарифів на вантажні перевезення йти не може, адже ні в одному з своїх обґрунтувань до підвищення тарифів УЗ не показує, скільки вона втратила доходів через незабезпечення завантаження і скільки на цьому втратив бізнес", - сказав Біленький.

Як повідомив раніше народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Олександр Вілкул, "Укрзалізниця" не справляється з транспортуванням залізорудної сировини українських гірничо-збагачувальних комбінатів на експорт у зв'язку з браком локомотивів.

Нагадаємо, що голова Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням дати доручення Міністерству інфраструктури та "Укрзалізниці" скасувати знижки до залізничних тарифів і портових зборів для транзиту руди і вугілля з Росії з 2 кварталу 2017 року. Таке рішення, на тлі припинення вантажного сполучення з ОРДЛО, допомогло б розвантажити транспортну інфраструктуру країни для збільшення перевалки імпортного вугілля та експортної залізорудної сировини.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme