UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Енергетики Хмельниччини "відмивали" мільйони на користь "народного мера Севастополя"

Державна аудитслужба перевірить фінансово-господарську діяльність ПАТ "Хмельницькобленерго" через підозру у розтраті бюджетних коштів

Енергетики Хмельниччини "відмивали" міль…

За твердженням Генпрокуратури, ПАТ "Хмельницькобленерго" "вимивало" гроші на будівництві трансформаторної підстанції, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Главком".

Такий висновок видання робить з ухвали Печерського райсуду Києва, опублікованої 3 квітня в Єдиному державному судовому реєстрі.

Державна аудиторська служба України здійснить позапланову виїзну ревізію фінансово-господарської діяльності через підозру у розтраті бюджетних коштів.

На позаплановій перевірці наполягала Генеральна прокуратура України, заявивши відповідне клопотання. Прокурори підозрюють хмельницьких енергетиків у розтраті 8 млн грн, що осіли в окупованому Криму.

Досудове розслідування з'ясувало, що в рамках інвестиційної програми розвитку електричних мереж на 2013-2015 роки ПАТ "Хмельницькобленерго", енергетики ввели в експлуатацію трансформаторну підстанцію "Прибузька" у 2016 році.

У лютому 2013 року підприємство провело торги і уклало договір підряду з російською "Аркопласт" на суму 29,5 млн грн. Пізніше вартість робіт збільшили до 64,3 млн грн. Левову частину цих коштів (45,57 млн грн) у 2015 році "Хмельницькобленерго" перерахувало на рахунки представництва ТОВ "Аркопласт". Останнє ж "прокачало" гроші через вінницьку ТОВ "Подільський Енергоконсалтинг" та МП "Вікфіл" (Вишневе, Київська область). Прикметно, що "Вікфіл" займається продажем спортивного інвентарю і, за інформацією СБУ, надавав послуги з переведення в готівку та перерахувало зазначені кошти на рахунки різних суб'єктів господарської діяльності, що мають ознаки фіктивності.

Слідство також встановило, що в липні 2013 року "Аркопласт" уклав договір субпідряду з ТОВ "Аркопласт Україна", засновником якого воно і було. Відразу на рахунок субпідрядника перерахували 8,85 млн грн. Далі частину грошей перерахували на рахунок ТОВ "Лаван Київ", яке мало спільного з нею спільного співзасновника, інші – переведені в готівку. При цьому слідчі встановили, що "Аркопласт Україна" не вело ніякої господарчої діяльності, окрім постачання обладнання "Хмельницькобленерго".

Правоохоронці виявили, що заявлене в документації обладнання для побудови "Прибузької" не імпортувалося.

За даними СБУ, для будівництва трансформаторної підстанції, ймовірно використовувалась частина аналогічного обладнання або такого, що вже було у використанні і яке належало групі компаній "Таврида електрик", які підконтрольні так званому "народному меру Севастополя" Олексію Чалому. В СБУ також спрогнозували, що вся оборудка могла бути проведена для фінансування "сепаратиської діяльності" в окупованому Криму.

Між іншим, 9 листопада 2016 року у помешканні колишнього гендиректора "Хмельницькобленерго" Олександра Шпака і на на 14 об'єктах ПАТ співробітники СБУ провели обшуку у рамках цього кримінального провадження.

Довідково. ТОВ "Аркопласт" зареєстроване в російському Санкт-Петербузі. Засновниками "Аркопласт-Україна" є москвич Дмитро Артем'єв, житель Санкт-Петербургу Іван Ганницький, українці Юлія Романюк та Альберт Коробочко та російська фірма "Аркопласт-Сервіс". Бенефіціаром вказаний мешканець Санкт-Петербурга Андрій Цупій.

Бенефіціарами ТОВ "Подільський Енергоконсалтинг" є жителі Вінниці та області Наталія Пірняк, Юрій Таранюк, Сергій Шакалов та Іван Векірчик.

Наразі "Таврида електрик" з Севастополя, яка заснована 1997 року, ліквідована.

Читайте також: Акціонери "Хмельницькобленерго" не дозволили Шпаку повернутись

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme