UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Безвіз - не для всіх: Чи варто закарпатцям пакувати валізи вже

Новина про те, що Європарламент ухвалив рішення щодо надання Україні безвізу здійняла ажіотаж – дехто вже почав збиратися в далекі мандри

 

Безвіз - не для всіх: Чи варто закарпатц…

Про це пише Depo.Закарпаття, знайшовши відповіді на найпоширеніші питання щодо безвізового режиму.

1. Чи в України вже є безвіз? Можна купувати квитки на літак прямо зараз?

Ні, рішення ще має затвердити Рада Євросоюзу 11 травня. Документ також повинні підписати у травні президент Європарламенту та головуючий у Раді ЄС представник Мальти. Рішення набуде чинності на 20 день після опублікування, тобто, скоріше за все, безвіз буде у України вже у червні.

2. Чи можна завдяки безвізу залишитися в іншій країні на рік, влаштуватися там на роботу?

Безвіз дозволяє перебування на території ЄС до 90 днів протягом кожних 180 днів. Режим не дає право працювати і вчитися у ЄС.

3. Чи у всі країни ЄС можна їхати?

У всі, окрім Великої Британії і Ірландії. Крім того, можна подорожувати у країни, які не входять в ЄС, але входять до Шенгенської зони - Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

4. Румунія, Болгарія і Хорватія не входять у Шенгенську зону. Значить, туди таки треба буде оформлювати візу?

Ні, наразі йдеться про безвіз саме з ЄС, а не з Шенгеном. Тому у Румунію, Болгарію і Хорватію українці також зможуть їздити без віз.

5. Я зможу їхати у подорож зі своїм нинішнім закордонним паспортом?

Для безвізу потрібен біометричний закордонний паспорт. Втім, це не означає, що звичайні паспорти без чіпу і відбитків пальців ні на що не придатні. Так, якщо у вас відкрита віза, ви зможете без проблем нею скористатися. Також ви зможете, як і раніше, користуватися старим паспортом і щоразу відкривати собі візу.

6. Наявність біометричного паспорту = стовідсотковий доступ у країну?

Не зовсім так. На кордоні у вас можуть запитати про мету і план поїздки, а також попросити підтвердити свою платоспроможність, перевірити наявність квитка у зворотний бік, бронювання в готелі чи запрошення від друзів.

Тож не зайвим буде взяти вже звичну для мандрівників виписку з банку, довідку про наявність грошей на кредитних картках або ж готівку. Також важливо мати медичне страхування.

При цьому безвіз не робить перетин кордону більш страхітливою процедурою, ніж раніше – всі ці документи у вас мають право запитати і зараз, коли для поїздки треба віза. Так само прикордонники мали, мають і матимуть право завернути туриста додому, якщо, припустимо, він не попіклувався про місце проживання у обраній країні. Тож галас у Facebook, мовляв, раніше доля туриста вирішувалася у візовому центрі, а тепер – на кордоні, безпідставні.

Додамо, що далеко не в кожному випадку всі ці документи перевірятимуть ретельно. З особистого досвіду: при перетині литовського кордону вимагали показати бронювання готелю, при перетині угорського – взагалі нічого.

7. Скільки зекономить українець завдяки безвізу на поїздці?

Наразі для багатьох є стресовою сама процедура подання документів. По-перше, їх треба подати принаймні за чотири тижні до поїздки і на цей момент вже мати продуманий маршрут, заброньовані і проплачені готелі. По-друге, в самих візових центрах нерідко бувають черги – тож мандрівникам доводиться брати вихідний і вбивати його у черзі на подання документів.

І зрештою, про гроші: наразі доведеться заплатити близько 500 гривень за послуги самого візового центру, і, власне, 35 євро за саму візу (у сумі – близько 1500 грн на людину). З безвізом ці витрати з бюджету на подорож, звісно ж, можна викреслити.

8. Яка ще Європа, це ж треба бодай 1000 євро…

Насправді, подорожі далеко не такі дорогі, як здаються. Звісно, якщо ви готові пожертвувати статусними зірками на готелях на користь вражень.

Наприклад, завдяки новому потягу Львів-Перемишль, з'їздити у Польщу і назад можна всього за 144 грн. Перевізники Wizzair, а з осені – і Ryanair пропонують бюджетні перельоти в Литву, Угорщину, Німеччину, Швецію, Нідерланди. І коштуватиме це задоволення 2000 – 3000 за подорож в обидва боки.

Зняти ж окремий номер на двох, наприклад, у Кракові, коштуватиме від 683 грн за добу. А ночувати у хостелі у спільному номері можна за 191 грн на добу.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme