Рада доопрацює закон про український ринок електрики

Верховна Рада направила на повторне друге читання у профільний комітет закон про ринок електроенергії в Україні

За відповідний законопроект № 4493 "Про ринок електричної енергії України", проголосували 211 нардепів з 226 необхідних, повідомляє Depo.ua.

Після цього нардепи 265 голосами направили цей законопроект на підготовку до повторного другого читання в комітет.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, він визначає на законодавчому рівні організаційну структуру та принципи функціонування ринку електроенергії, основні засади та передумови його реформування.

Зокрема, він передбачає організацію ринку електричної енергії з наступних складових:

1) двосторонні договори;

2) ринок "на добу наперед";

3) внутрішньодобовий ринок

4) балансуючий ринок;

5) ринок допоміжних послуг;

6) роздрібний ринок.

При цьому, законодавчим актом передбачено, що основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними регулюються нормативно-правовими актами, які регламентують його впровадження, зокрема:

1) правилами ринку, які, в тому числі, визначають правила функціонування балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг;

2) правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку;

3) кодексом системи передачі, кодексом систем розподілу;

4) кодексом комерційного обліку;

5) правилами постачання електричної енергії споживачам

Законопроект також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб'єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачу. Трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми (прямими) договорами або на ринку "на добу наперед" чи внутрішньодобовому ринку. Існування трейдерів на ринку електричної енергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку та сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Також Прикінцевими положеннями передбачено, що Кабінет Міністрів України приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції. При цьому, рішення щодо запровадження підтримки для кожної окремої теплоелектроцентралі приймається за наступних умов:

- вищої за ринкову ціну собівартості виробництва електричної енергії теплоелектроцентраллю без проведення реконструкції;

- відсутності альтернативних джерел теплової енергії на території теплопостачання теплоелектроцентралі;

- наявності техніко-економічного обґрунтування щодо доцільності реконструкції у порівнянні із будівництвом нових альтернативних джерел теплопостачання.

Законопроект передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС щодо юридичного та організаційного відокремлення діяльності з розподілу та передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електричної енергії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme