Порошенко про безвіз: Україна є частиною об'єднаної Європи

Президент Петро Порошенко очікує найближчими тижнями рішення Ради ЄС щодо безвізу для українців

Про це йдеться у його відеозврненні з приводу позитивного голосування в Європарламенті питання про надання безвізового режиму для українців, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу президента.

Порошенко привітав усіх з успішним голосуванням в Європейському парламенті і додав, що тепер слово за Радою Європейського Союзу.

Глава держави переконаний, що рішення Європарламенту є символом приналежності України до спільного європейського цивілізаційного простору і свідченням успішності та безповоротності курсу на інтеграцію до Європи.

"Потужну підтримку у цьому питанні нам надала переважна більшість політичних сил (Європарламенту - ред.), окрім маргінальних проросійських, пропутінських партій. 521 депутат твердо висловив свою цілковиту підтримку України", - зазначив він.

За словами президента, безвіз "буде мати неабияке практичне значення для багатьох громадян".

"Майже 3 млн українців вже отримали або зараз отримують біометричні паспорти, ті паспорти, які необхідні для безвізових поїздок. Тільки за 2016 рік українці більше 15 млн разів перетнули державний кордон з країнами Європейського Союзу", - сказав Порошенко.

На його думку, рішення Європарламенту – це значно ширше, ніж вільні подорожі і свобода пересування.

"Це ще більші гордість за українське громадянство та привабливість українського паспорта. Це символ приналежності України до спільного європейського цивілізаційного простору. Це яскравий маркер того, що Україна – частина об'єднаної Європи, від Лісабона до Харкова, і ми поділяємо спільні цінності. Це свідчення стратегічної правильності нашого європейського вибору, успішності та безповоротності нашого курсу на інтеграцію до Європи", - сказав Порошенко.

"І нарешті, сьогоднішнє голосування – це визнання Європейським парламентом глибини наших реформ", - підкреслив президент і нагадав, що план дій із досягнення критеріїв, необхідних для візової лібералізації, складався майже з півтораста пунктів і всі вони виконані.

"Такі нововведення, як електронне декларування статків можновладців, чи створення нових та реформування старих антикорупційних органів, стали можливими завдяки реалізації саме цього плану", - сказав він.

Порошенко додав, що тепер – слово за Радою Європейського Союзу. "Її позитивного рішення ми очікуємо найближчими тижнями. В постійному контакті з лідерами європейських країн працюю над тим, щоб це сталося якнайшвидше", - наголосив він.

Президент нагадав, що ще будучи Міністром закордонних справ, починав боротьбу за безвізовий режим.

"Чесно кажучи – навіть не уявляв собі, яким довгим та тернистим буде цей шлях. Не можу сказати, що то була легка й проста робота, але кожного дня протягом майже восьми років я відчував і відчуваю свою персональну відповідальність за успішність цього проекту", - сказав Порошенко.

Глава держави додав, що і уряд, і вся влада ще мають наполегливо працювати над тим, щоби кількість співгромадян, які фінансово можуть собі дозволити мандрівки до Європи, рік від року зростала.

Президент подякував президенту Європарламенту, доповідачам Європарламенту щодо українського питання, євродепутаам, дипломатам та громадським організаціям, які сприяли процесу візовох ліберизації з ЄС.

Петро Порошенко наголосив: "Вклоняюся славним українським воїнам, які в боротьбі з російським агресором, захищають не лише територіальну цілісність та європейський вибір України, але й усю систему цінностей Старого Світу".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme