Під Харковом розпочався суд над організатором низки терористичних загонів

У Харківській області розпочався суд над організатором терористичного осередку

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в ухвалі Дергачівського районного суду Харківської області від 31 березня 2017 року.

Суд розпочав підготовче засідання у кримінальному провадженні проти уродженця Російської Федерації, громадянина України за ч.2 ст. 28 ч.1 ст.258-3, ч.2 ст.110, ч.2 ст.28 ч.2 ст.260 КК України (групою осіб створення терористичної організації, посягання на територіальну цілісність України та створення не передбачених законом воєнізованих формувань). Обвинувальний акт передали до суду 14 березня 2017 року.

Згідно обвинувального акту, чоловік у селищі Слатине Дергачівського району Харківської області створив та очолив у 2013 році місцеву козачу організацію - Східний окремий козачий полк "Сотня спеціального призначення". Чоловік до 22 лютого 2014 року закликав членів організації фізично протидіяти харківському Євромайдану, водив козаків на проросійські мітинги на площі Свободи та Майдані Конституції в Харкові.

Наприкінці квітня 2014 року підсудний вирішив створити на базі козацької терористичну організацію для впливу на суспільно-політичну обстановку на Харківщині та створення "ХНР". "Обвинувачений прагнув, щоб у разі розгортання на території Харківської області бойових дій по прикладу Донецької та Луганської областей України, вказана терористична організація шляхом здійснення терористичних актів чинила збройний супротив підрозділам Збройних сил України та правоохоронних органів з метою забезпечення незаконного силового від'єднання території Харківської області від України", - йдеться в обвинувальному акті.

"Отаман" козацького товариства не пізніше 21 серпня 2014 року встановив зв'язок з представниками спецслужб Російської Федерації та домовився, що його організація буде вчиняти теракти на території регіону. Чоловік організував виїзд на Росію і підготовку у військовому таборі в Тамбовській області 16 членів організації. Навчання диверсійній роботі тривало з 22 серпня по 6 вересня 2014 року.

Крім того, на Росії члени козачої організації пройшли перевірку на поліграфі на предмет співпраці з співробітниками правоохоронних органів України, а також підписали зобов'язання про нерозголошення відомостей. Загальна група була поділена на загони по 4-5 осіб. Курувати діяльність груп в Україні мав підсудний, загальне керівництво з Росії – представник російських спецслужб. До 9 вересня 2014 року всі члени групи повернулися в Україну.

Пізніше керівник козачої організації з кількома своїми підопічними через Росію потрапили в "ДНР" і воювали на боці незаконних збройних формувань проти української армії. Водночас, частина членів козацької організації відмовилися вчиняти протиправні дії та повідомили про створення терористичної організації до правоохоронних органів.

Суд, заслухавши учасників судового провадження, постановив направити обвинувальний акт до Апеляційного суду Харківської області з метою звернення до голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з поданням про визначення підсудності зазначеного кримінального провадження.

Як повідомляв Depo.Харків, український письменник Сергій Жадан розповів деталі свого затримання в Білорусі 11 лютого.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme