Чим небезпечні "сірі кардинали" Трампа

Очистка адміністрації США від найбільш екстравагантних кадрів Трампа – процес, безумовно, позитивний. Проблема в тому, що йдучи із займаних посад "у тінь", чи гублячи частку повноважень, ці люди не втрачають впливу на президента США

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чим небезпечні "сірі кардинали" Трампа…

Процес самоочистки вашингтонської бюрократії триває. Наступною її жертвою став головний стратег Дональда Трампа Стівен Беннон. Своєї посади у Білому домі він не позбувся – але повноважень у нього, здається помітно зменшилось.

Беннон очолював штаб Трампа в процесі виборів і вважався його фаворитом, тому нічого дивного у тому, що після інавгурації Беннон потрапив у Білий дім, ніхто не побачив.

Проте рішення новообраного президента США ввести Беннона у склад Ради національної безпеки (поряд з тим, що цієї честі не удостоїлись начальники штабів родів військ США, а також директор національної розвідки) викликало у вашингтонського істеблішменту, скажемо м'яко, здивування. Яке тільки підсилювалось тим, що Беннон, звичайно, у минулому був офіцером – але вийшов у відставку у не надто високому чині лейтенанта. Він працював у пентагоні – але займався достакою повідомлень старшим офіцерам, а не стратегічним плануванням. Подальші його кар'єрні досягнення – у банківській сфері та в продюсуванні фільмів – теж не натякали на високі компетенції у сфері національної безпеки. А той факт, що з 2012 року Беннон очолював новинарний сайт Breitbart, який, на думку не тільки демократів, але й частини республіканців публікував матеріали сексистського, расистського і антисемітського спрямування.

І от у новому меморандумі Трампа, який було оприлюднено вчора, відновлюється традиційний склад Ради, а згадки про посаду Беннон з нього зникли. Тепер у Раді знову генерали, а не лейтенанти з ультраправими замашками з військовим досвідом кур'єрів.

А в адміністрації Трампа натякають, що Беннон насправді займався "глибокими реформами" у Раді нацбезпеки, які щасливо завершив, а тепер може повернути свій гострий аналітичний розум в якийсь інший бік.

До чого призведе виведення зі складу склад Ради національної безпеки Беннона? З одного боку, не надто компетентний (і, можливо, не надто адекватний) соратник Трампа буде виведений зі складу органу, який вирішує питання миру і війни в найпотужнішій державі планети, що однозначно є доброю новиною.

Більше того, після виведення Беннона повний контроль над цим органом отримає радник з питань нацбезпеки США, генерал-лейтенант Герберт Реймонд Макмастер. Який, до слова, вважає, що з Росією слід говорити з позиції сили, а збройні сили США повинні навчитись не тільки воювати з терористами, але й підготуватись до можливої гібридної війни з Росією. Що теж, безумовно, є для України втішним моментом.

Але не все так однозначно з процесом витіснення фріків з офіційних посад і керівних органів. Бо від втрати крісла в Раді нацбезпеки довіра Трампа до Беннона нікуди не подінеться. І прислухатись до його порад американський президент все рівно буде.

Таким чином, позбувшись невігласа, вашингтонський істеблішмент може отримати "сірого кардинала", який все рівно зможе впливати на американського президента, але при тому буде практично позбавлений відповідальності за подібний вплив, оскільки офіційних повноважень у цій сфері в нього не буде. І можливості спостерігати за комунікаціями того ж Беннета з Трампом – і робити відповідні "витоки" у пресу, в адекватних бюрократів стане менше.

Проте є надія, що масштаб безпекових завдань, які стоять перед американським президентом – хоч у сфері протистояння з Росією в Україні, хоч в Сирії, хоч у протидії божевільній політиці КНДР – рано чи пізно вимусить Трампа вдатись до послуг фахівців і професіоналів у цій справі, повернувши дилетантів на кшталт Беннона в редакторський кабінет сайту Breitbart. В іншому разі на США чекають непрості часи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme