Олексій Савченко: Щодо Миколаївського глиноземного заводу необхідно створити держкомісію

Голова обласної державної адміністрації Олексій Савченко взяв участь у роботі круглого столу, ініційованого депутатами Верховної Ради України, на якому розглядалося питання "Про результати приватизації Миколаївського глиноземного заводу і повноту виконання покупцем інвестиційних зобов'язань"

Олексій Савченко: Щодо Миколаївського гл…

Для обговорення питання були запрошені представники Фонду держмайна України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Миколаївського глиноземного заводу, експерти. А також - активісти Всеукраїнської спілки учасників бойових дій "Побратими України" з Миколаївської області.

Про це повідомляють в Миколаївській облдержадміністрації, передає Depo.ua з посиланням на Svidok.info.

Олексій Савченко у своєму виступі зазначив, що Миколаївський глиноземний завод — екологічно небезпечне підприємство, робота якого негативно впливає на навколишнє середовище. Від цього страждають мешканці прилеглої до нього території:

"Це підприємство має величезний екологічний вплив на місцевість. Громади, які там проживають, не отримують тієї екології, яку повинні отримувати. Ви розумієте, скільки підприємство заробляє грошей. Ви розумієте, в якій країні ми жили. І які наслідки ми сьогодні маємо. Є певні судові тяжби, які нібито доводять, що не існує загрози для людей. Але якщо подивитися по смертності — скільки людей хворіє в цій місцевості, то там смертність зовсім інша", - сказав голова ОДА.

Далі у своєму виступі Олексій Савченко акцентував увагу присутніх на тому, що в договір, який був складений в інтересах держави, згодом були внесені зміни, які сьогодні потребують вивчення та оцінки:

"Сьогодні порушено кілька кримінальних справ відносно причалів, які перебувають на рейді цього потужного підприємства. Адже це підприємство зайшло і на причали, - зазначив він. - На підприємстві працюють досвідчені люди, які можуть відстоювати не тільки економічну позицію, але і завойовувати громадську думку. Але відповіді, яким чином вони отримали причали, ми не отримали. У мене три договори, згідно з якими вони повинні до 1,5 мільярда витратити на соціальне забезпечення, на соцпроекти. Вони брали на себе відповідальність. Але не виконали цього. А потім були суди, і це навантаження було змінене. І це мінялося до тих пір, поки вже не треба було нічого віддавати. Тому є певний ангажований механізм, який говорить про непрозорість. Я вважаю, що треба розібратися з цим питанням. Створити на загальнодержавному рівні тимчасову слідчу комісію, наприклад. Там порушено дуже багато кримінальних справ. І буде доречно створити ТСК, яка б на себе взяла відповідальність і подивилася деталі за всіма цими правами. Адже вони там ще відвели собі величезну косу. Вони роблять все, що завгодно, як їм потрібно. Але треба подивитися: перше питання — приватизація, друге питання — користь цієї приватизації або реприватизації, яка буде існувати. І поступово робити висновки.

Необхідно повернутися до питання, як він був приватизований. Хто це робив? Хто підписував ці договори? Хто міняв? Хто в Уряді підписував ці договори? Які комісії засідали, як відбувався розрахунок, як відбувалася передача цих земель? І після цього вже приймати рішення — або доцільна приватизація, або недоцільна. За законом сьогодні підстав реприватизувати — не має. Тому що власність недоторканна за Конституцією. Необхідно цей механізм розвинути і довести", - заявив Олексій Савченко.

Голова обласної державної адміністрації висловив думку, що причали, якими сьогодні користується завод, повинні працювати на благо суспільства. Тому необхідно створити стивідорне комунальне підприємство, щоб кошти від його діяльності можна було направити на ремонт і розвиток доріг Миколаївщини.

Нагадаємо, що Миколаївський глиноземний завод належить Об'єднаній компанії "Русал" (Російський алюміній). Президентом ради директорів компанії є відомий російський олігарх Олег Дерипаска.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme