Зеки в пастці: Як знущаються з українців в тюрмах Криму та "ДНР"

До редакції Depo.ua звернулася дружина засудженого, якому на контрольованій українській території намагаються вмінити порушення, скоєні в колонії на території "ДНР"

 

Зеки в пастці: Як знущаються з українців…

Взимку 2014 року Depo.ua писав про Валентина Поплавського - українця, який на час окупації Криму сидів в Керченській колонії і потім став добиватися, щоб його перевели на контрольовану українську територію. Відмовлявся від російського громадянства, піддавав сумніву законність "референдуму"

За це з нього знущалася адміністрація, почалися провокації, щоб відкрити кримінальне провадження за напад на представника адміністрації колонії і судити Поплавського вже по КК РФ, залякування і погрози.

Валентин Поплавський

Валентин родом з Житомиру. В 2006 його засудили на 15 років позбавлення волі за вбивство, скоєне в Києві і етапували в Керченську виправну колонію № 126 посиленого режиму. Коли півострів окупувала Росія, тюремна адміністрація стала тиснути на в'язнів, щоб ті швидше отримували російські паспорти. Тих, хто не дуже хотів, переконували через родичів, мовляв, у вас рідні в Криму (більшість в'язнів - місцеві), їм тут ще жити, подумайте ... В результаті 90% ув'язнених добровільно-примусово стали "новими росіянами", їхні справи переглянули і перекваліфікували під російське законодавство.

Валентин Поплавський приймати громадянство РФ мало того, що відмовився, так ще й напав на адміністрацію із звинуваченнями.

"Я зі своїми проукраїнськими переконаннями визначився одразу і ментам місцевим сказав: "Ви присягу давали якій країні, тварі? Завтра прийде Китай, і під нього ляжете?", - згадує він. Пригрозив, що оголосить голодування.

Писав листи в Адміністрацію Президента, пенітенціарну службу України, Мін'юст, але й досі так ніхто його з російського полону не визволив. Досиджувати Валентину ще близько чотирьох років. Родичів, які могли би допомогти, він не має, сирота. Зараз його єдина надія: привернути увагу правозахисників, які зможуть витягнути його з окупованого Криму. Досиджувати строк готовий буквально будь де, аби в Україні.

Микола Ларіонов

Ще один в'язень, який постраждав за свою проукраїнську позицію – Микола Ларіонов. Щоправда, його мрія про перевід на українську територію здійснилася. Але "земля обітована" зустріла його якось… неочікувано.

В 2010 році Ларіонова засудили до 14 років позбавлення волі за вбивство. Коли почалася окупація Криму, він вже тривалий час знаходився в СІЗО, а 15 березня його етапували в Макіївку. Через кілька місяців там встановилася "ДНР". Ларіонов пережив в тюрмі обстріли і голод, дружина передавала в колонію мішки з цементом та піском, щоб залатати стіни. Харчі: хліб, крупи, борошно, консерви, бо адміністрація покинула заклад, а нові "власники" годувати зеків не вважала за потрібне. Купа засуджених взагалі втекла, хтось зголосився воювати на боці бойовиків, але Микола залишився. Не хотів потім тягнути строк ще й за це.

Два з половиною роки Людмила оббивала пороги чиновників і добилася повернення чоловіка на контрольовану територію. Розповідає – так розчулила своїм листом обмудсмена Лутковську, що та цитувала його на телебаченні і пообіцяла, що Микола Ларіонов буде одним з перших, кого повернуть на контрольовану українську територію.

Повернули…

Він продовжив відбувати покарання в Сумській виправній колонії № 116. За терміном, запевняє Людмила, її Микола вже може вийти по УДО (умовно-дострокове звільнення, він сидить з 2010 і по закону Савченко, провівши в СІЗО 1,5 роки, вже в травні 2016 мав право на УДО). Але, за словами дружини Ларіонова, в колонії взяли до уваги порушення режиму, скоєні ним в тюрмах на території "ДНР" і внутрішня комісія в достроковому звільненні відмовила.

Тобто, тепер Микола Ларіонов, так би мовити, має відбувати покарання і за порушення, скоєні в тюрмі "ДНР", яку Україна не визнає.

"Вже на території "ДНР" в нього шість доган та ДІЗО (дисциплінарний ізолятор, він же "яма"), і всюди пишеться "порушення вимог ПВР", - розповідає Людмила Ларіонова. – Які саме вимоги внутрішнього розпорядку він порушував в тюрмі невизнаної республіки? Там стільки всього з них вимагали – і брати зброю, і йти воювати. Я знаю, що тих зеків нещасних бойовики і били, і стріляли, і знущалися. Ганяли навіть розміновувати поля..."

Людмила Ларіонова

Жінка впевнена, що всі догани від "ДНР" пов'язані з проукраїнською позицією її чоловіка і постійними вимогами передати його Україні. Запевняє, що до цього він ніколи не чинив серйозних порушень режиму, бо мріяв скоріше вийти на волю.

"Внутрішня комісія проголосувала за те, що він не став на шлях виправлення. Тобто людина, яка провела 2,5 роки в "ДНР", де була можливість звільнитися, чи втекти, і не скористалася нею, не вважається такою, що стала на шлях виправлення", - обурюється Ларіонова. Додає, що в її Миколи є догана вже і після "ДНР", але за знайдений в нього телефон "і то таке, не суттєве - в них в усіх телефони зазвичай є". І що після семи років колонії, СІЗО та двох із половиною в "ДНР" він має розлад психіки і потребує негайного лікування. Та й посадили, наголошує Людмила, незаконно, за вбивство, скоєне ще в 1997 році, якого він не вчиняв. Як раз коли почалася окупація, мав відбутися розгляд справи у зв'язку із новими обставинами.

Тепер всі документи в Криму і вже, мабуть, нічого не зробиш. Хотілося б хоч звільнити чоловіка з тюрми на півтора роки раніше.

Звісно, для люблячої дружини її чоловік – золотий і ні в чому не винний, як і має бути. Не будемо робити з Миколи Ларіонова булгаківського Ларіосика – судячи з тієї самої довідки Сумської колонії про стягнення і заохочення, взірцевою поведінкою він і раніше не відрізнявся (хоча і дуже великих порушень також не вчинив, на ШИЗО не був).

Довідка про стягнення і заохочення, куди включено і порушення в колонії на території "ДНР"

На цьому наголошують і експерти: екс-голова Держпенітенціарної служби України Сергій Старенький, голова ГО "Щит" (захист прав працівників пенітенціарних закладів та засуджених) Тимур Одерій і прес-секретар заступника міністра юстиції Дениса Чернишова (який наразі відповідає за ДПТС України в стані ліквідації) Юрій Маслак підкреслюють: треба провести перевірку особи Миколи Ларіонова, розібратися, як він поводився раніше і що із ним відбувалося в колоніях на неконтрольованій території. Мовляв, тимчасово неконтрольована територія все одно є українською і якщо людина скоїла там злочин, то має відповідати.

Разом із тим, всі вони наголошують – документи, створені в "ДНР" – незаконні і Україна не має їх визнавати.

Коли цей матеріал був вже готовий до публікації, із нами зв'язався Юрій Маслак і повідомив, що довідки та інші "документи", виписані на території "ДНР", враховані точно не будуть. По Ларіонову буде проведено перевірку. Вивчатимуть ситуацію і громадянські активісти.

Крім цього, як стало відомо Depo.ua, Валентин Поплавський міг не потрапити в першу дюжину переданих з Криму засуджених через те, що спочатку визволяли тих, хто на час окупації знаходився в стадії судового процесу. Поплавський був засуджений за шість років до того. Але це не відіймає в нього шансів бути переданим на контрольовану територію в наступній групі.

Наразі, за даними Мінюсту, на контрольовану територію з "ДНР" передано 131 людину, з Криму - 12, з "ЛНР" - жодного.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme