Чи поховає абонплата за газ Фірташа з Льовочкіним

Можна очікувати, що медіа, підконтрольні "газовикам", найближчим часом перейдуть у серйозну атаку проти влади та, зокрема, Кабміну

Чи поховає абонплата за газ Фірташа з Ль…

Сьогодні Кабінет міністрів доручив Антимонопольному комітету з'ясувати, чи мають компанії Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка монопольне становище на ринку газу. Нагадаємо, прем'єр Володимир Гройсман був першим, хто публічно виступив проти ідеї НКРЕКП увести абонплату за газ для населення. Тепер же "газовики", фактично, отримали від влади "чорну мітку".

Тему швидко підхопили політики-популісти. Особливо відзначився головний "радикал" Олег Ляшко, який вирішив приміряти на себе лаври переможця олігархів і навіть привів до Кабміну всю свою фракцію. Попіарився на славу...

Що буде далі? Тут варто згадати часи Арсенія Яценюка, який активно вибивав "газовиків" з їх насиджених місць. Утім, в результаті агресивної інформаційної кампанії проти уряду тодішній прем'єр-міністр буквально за півтора роки втратив свій рейтинг. Вочевидь і зараз варто очікувати появи на телеканалах "консервів" Льовочкіна, які засіли навіть у провладних фракціях. Можна прогнозувати і тези, якими будуть оперувати різноманітні "єврооптимісти" й "грантоїди": мовляв, все це - "полювання на відьом", тому що досі бізнес Фірташа й Льовочкіна особливо ніхто не чіпав.

Утім, після скандалу зі спробою запровадити абонплату за газ, склалася гарна нагода вказати цим хлопцям на їх місце. Також не варто забувати про серйозний розкол усередині "Опоблоку". Та ж медіа-група Ріната Ахметова навряд чи впишеться за "газовиків". Прогнозовано, що ті заведуть на "Інтері" традиційну "шарманку" про "утиски опозиції", але розповідатимуть про це без фанатизму. Вони досі переконані, що краще тихо домовитися, аніж відкрито воювати. Але особливість цієї групи впливу в тому, що її представники собаку з'їли на інтригах і кулуарних домовленостях. Тому від них можна очікувати будь-яких фінтів.

Зокрема, завдяки розгалудженій мережі своїх агентів в експертному середовищі й серед громадських активістів вони здатні наповнювати інформаційний простір різноманітними заявами, які підриватимуть довіру до дій влади. Також не виключений варіант вкидання в сесійну залу контраверсійних законопроектів для розхитування Верховної Ради й коаліції. Існує й ризик того, що в пошуках союзників "газовики" затоваришують з іншими ображеними олігархами на кшталт Ігоря Коломойського, який після втрати "Приватбанку" навряд чи відчуває великий пієтет до влади.

Тобто, процес демонополізації Фірташа з Льовочкіним необхідно поєднувати з ефективною медіа-підтримкою. Інакше доведеться це робити під болісними укусами їхніх інформаційних "солдатів".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme