UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Український політв'язень Кремля оголосив про голодування

Політв'язень Руслан Зейтуллаєв на засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону оголосив безстрокове голодування

Окрім того кримський татарин висунув ряд вимог, зокрема, звільнити і передати його та інших фігурантів справи України, передає Depo.ua з посиланнями на видання "15 минут".

Зейтуллаєв в своєму клопотанні зазначив, що з моменту, коли Крим потрав під фактичну окупацію Росією, на півострові навмисне порушуються права кримськотатарського народу.

Крім того, політв'язень заявив, що відмовляється приймати їжу до моменту, поки не будуть звільнені всі переслідувані за політично вмотивованими кримінальними справами.

"Я, Зейтуллаєв Руслан Борисович, безпосередньо опинившись в цій непростій ситуації, що склалася навколо мого народу, кримських татар, заради відновлення справедливості відмовляюся вживати їжу, оголошую голодування і вимагаю:

1. Припинити кримінальну справу стосовно всіх кримських татар за статтями про екстремізм і тероризм, у справі 26 лютого;

2. Допустити Міністерство закордонних справ України в СІЗО №1 міста Ростова-на-Дону для особистої зустрічі з її представниками;

3. Скасувати рішення Північно-Кавказького окружного військового суду в Росії по трьом громадянам України, які перебувають в колонії загального режиму, лише за релігійною і національною ознакою. Так вбачаю я і мій багатостраждальний народ, а також всі правозахисні організації на території РФ і за її межами, тобто в інших країнах, також Генконсульство України, Міністерство закордонних справ України, РФ, а також такі Міжнародні організації як ОБСЄ та ПАРЄ, Європарламент і, нарешті, прийнята в 2016 році резолюція ООН з прав людини в Криму і переміщенню громадян Криму на територію РФ насильницьким чином;

4. Передати мене і ще трьох фігурантів даної кримінальної справи державі Україна як громадян цієї держави;

5. Прошу шановний суд розглянути дане клопотання прийняти процесуальні рішення.

Прохання долучити заяву політв'язня до матеріалів кримінальної справи судді відхилили, вважаючи його "політичним, і таким, що не має до нього відношення".

Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова і Ферат Сайфуллаєва звинуватили в створенні та участі в Севастопольському осередку "Хізб ут-Тахрір". Північно-Кавказький військовий окружний суд засудив Зейтуллаева до 7 років, інших – до 5 років позбавлення волі.

Сайфуллаєв і Ваітов відбувають покарання в ростовської колонії, а Примов – в колонії в селищі Ясний Радянського району в Республіці Марій Ел.

27 грудня 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок кримському татарину Руслану Зейтуллаєву і відправив його "справу" на новий розгляд. Адвокат Еміль Курбедінов впевнений, що його підзахисному посилять вирок.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme