UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Створюючи "Сонячну систему", автори підучили астрономію: Як будують унікальний фонтан у Вінниці

Перше, що зробили деякі вінничани - спробували планети на міцність. Довелось розставляти заново

Створюючи "Сонячну систему", автори піду…

Вінничани нарешті можуть побачити довгоочікувану композицію "Сонячна система", що стане частиною фонтану на проспекті Космонавтів. Щоправда, будівельникам доводиться заново встановлювати планети, бо перше, що зробили деякі жителі – випробували їх на міцність, повідомляє кореспондент Depo.Вінниця.

"Якщо Бог справді створив увесь цей світ, для цього він точно обрав би такий ясний теплий день, - жартують між собою працівники. На них покладена важлива місія - творити "Сонячну систему" у Вінниці, на оновленому проспекті Космонавтів. При цьому, ніякої іронії, адже в процесі все вивірено до найменших деталей – кожна планета повинна бути у правильному місці відповідно до своєї орбіти та інших планет.

Kosmonavtiv

Зараз на площі уже всі планети: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Знайшлось місце навіть для Плутона, хоча навколо нього були дискусії і довелось, навіть, відстежувати думки світових астрономів – чи є він складовою Сонячної системи чи ні, зізнається керівник фірми-субпідрядника, що створює композицію з планет Олександр Боков.

Kosmonavtiv

Kosmonavtiv

"Знайшли компромісне рішення. Його встановлюємо поза межами фонтану. Зараз конструкцію підсилюємо, адже саме на Плутон припаде найбільший удар. Саме так, адже перше, що зробили деякі вінничани, побачивши планети – почали випробовувати їх на міцність, - розповідає Олександр . - Ми встановлювали планети ще у суботу, але не встигли зібратися після робочого дня, як люди почали їх крутити, пробувати вилізти, один хлопчик протаранив велосипедом. Від гріха подалі довелось забрати планети назад і зараз їх встановлюємо із посиленим кріпленням. Потрібен час, аби бетон застиг, тоді за цілісність композиції можна не переживати. Самі планети створені із міцного матеріалу – скловолокна. Такий, наприклад, використовують при будівництві яхт".

Kosmonavtiv

Kosmonavtiv

Kosmonavtiv

Процес створення вінницької Сонячної системи був досить тривалим.

"Це не сім днів, як знадобилось Богові, значно довше, - жартує Олександр Боков. - Загалом, близько півроку. Потрібно було ретельно вивчити планети, щоб вони були пропорційними за розміром, переглядали джерела з астрономії, підбирали реалістичну текстуру, кольори. Далі за відповідними формами заливали напівсфери, склеювали, шліфували, щоб не було видно швів, потім фарбували".

kosm

kosm

Поки розмовляємо, саме дійшла черга до встановлення Плутона. До речі, попри масивний вигляд, планети не важкі. Наприклад, таку як Земля підіймають самотужки. Хіба що із Сатурном і Юпітером треба повозитись – газові гіганти чималого розміру і важать понад 50 кілограмів.

Kosmonavtiv

Kosmonavtiv

У центрі композиції поки що закритою плівкою залишається головна скульптура фонтану – людина, що тримає сонце. Лише приблизно побачити, як вона виглядатиме, можна тільки на візуалізації проекту.

kosm

Автором скульптури був вінницький скульптор Володимир Оврах. Відзначимо, що саме він працював над пам'ятником Че Геварі, який завдяки своїй ексклюзивності привертає чималу увагу туристів.

Kosmonavtiv

Що ж до проспекту Космонавтів, тут уже вирує життя. Дітвора зранку до вечора окупували новий ігровий майданчик, та й для дорослих проспект, схоже, уже став улюбленим місцем відпочинку. Остаточне завершення реконструкції проспекту планується на травень, тоді ж побачимо у всій красі й фонтан "Сонячна система".

Kosmonavtiv

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme