Продаж української електроенергії в Молдову вдарила по Росії - ватажки Придністров'я

Ватажки самопроголошеної ПМР розцінили як "частину політичної кампанії проти Росії і Придністров'я" укладення контракту на експорт української електроенергії в Молдову

Раніше Молдова купувала електроенергію у розташованої в невизнаному Придністров'ї Кучурганської ГРЕС, що належить російській державній компанії "Інтер РАО ЄЕС", повідомляє Depo.ua.

"Це, без сумніву, один із заходів політичного характеру, спрямованих безпосередньо проти Росії і Придністров'я. Це наслідок тієї політики, яку ми спостерігаємо зараз і щодо Кучурганської ГРЕС, і щодо Придністровської залізниці, і щодо загального пресингу на економіку Придністров'я", - заявив "міністр економіки" невизнаної ПМР Сергій Оболонік.

На думку міністра самопроголошеної республіки, офіційна влада Молдови віддала перевагу українській електроенергії з метою витіснення російського бізнесу з енергетичного ринку республіки.

"Це спроба видавити російського інвестора і відчутно зачепити Росію", - підкреслив Оболонік.

Кучурганська ГРЕС на протязі останніх двох років поставляла електроенергію Молдові через компанію "Енергокапітал", яка своїми потужностями покриває потреби на 20%. Термін контракту минув 31 березня 2017 р. З 1 квітня 2017 року постачання веде ДТЕК Ріната Ахметова, яка запропонувала $ 50,2 за мегават-годину, проти $ 54,4 - від Молдавської ГРЕС.

Кучурганська ГРЕС - найбільший платник податків невизнаного Придністров'я і основний постачальник валюти. На протязі останніх двох років в регіоні гостра валютна криза, викликана прагненням влади утримувати курс місцевого рубля.

Голова ради Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) та радник президента НАЕК "Енергоатом" Костянтин Запайщиков раніше заявляв, що в експорт української електроенергії в Молдову повинні увійти надлишки атомної електроенергії, які не задіяно в енергобалансі України.

Як заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, експорт електроенергії в Молдову вигідний атомній промисловості, оскільки дозволить завантажити недовантажені блоки АЕС і поліпшить фінансовий стан НАЕК "Енергоатом".

На думку експертів, експорт в Молдову збільшить обсяг валютної виручки України на 150 млн дол США та забезпечить додаткові відрахування до бюджету до 30 млн дол США.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme