UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

На вимогу активістів поліція Тернопільщини перевіряє кар'єри

Правоохоронці встановлюють чи під георозвідкою не скривається незаконний видобуток камінь-пісок

На вимогу активістів поліція Тернопільщи…

Правоохоронці Тернопільщини проводять перевірку діяльності одного з ТОВ на Теребовлянщині, повідомляє Depo.Хмельницький за інформацією сайту ГУ НП в області.

До поліції звернувся директор Громадської організації "Протидія корупції та моніторинг екології "Скеля" Андрій Об'єщик.

Він переконаний, що ТОВ, прикриваючись документом на проведення геологічних вивчень й дослідно-промислової розробки, незаконно видобуває, переробляє, а вже потім продає камінь-пісковик з кар'єру на Теребовлянщині. При цьому жодних надходжень в місцевий бюджет від даних підприємців не надходить.

Представники громадської організації неодноразово зверталися із заявами до поліції. Слідчо-оперативна група, яка ще у липні минулого року виїжджала на місце роботи кар'єру, перевірила наявні документи, провела обшуки на складах та внесла даний факт у єдиний реєстр досудових розслідувань за ст.240 ч.1 ККУ - порушення правил охорони або використання надр.

Андрій Об'єщик стверджує, що на всі роботи мають бути відповідні дозволи - і на зняття й перенесення верхнього шару ґрунту, і на роботу фахівців та спецтехніки.

Документи щодо видобутку зобов'язують підприємство наповнювати місцевий і державний бюджети, з якого і отримують заробітні плати та премії держпрацівники усіх структур та рівнів. Саме ці люди повинні переживати за наповнення державної казни і перешкоджати розкраданню надр.

Керівник "Скелі" каже, що спецдозвіл на проведення георозвідки на території Різдвянської селищної ради дійсний до 2019 року. Він контролюватиме аби видобувачі викопали лише 5%, які дозволені згідно нормативних документів, і не перевищили норми добування, які спричинить руйнацію даної екосистеми.

За словами слідчих Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, у ході розслідування даного кримінального провадження правоохоронці провели всі можливі слідчі дії, спілкувалися з представниками усіх установ, дотичними до видобування корисних копалин.

Державна служба геології та надр України підтвердила, що усі роботи Тернопільська фірма проводить відповідно до дозволів на проведення геологічних вивчень й дослідно-промислової розробки. Зверталися слідчі і до податкової. Представники фіскальної служби повідомили, що товариство відзвітувало про свою роботу і документально підтвердило той факт, що вони впродовж 2014-2016 років, згідно з поданою звітністю, господарської діяльності не проводили, рентної плати за надра не сплачували і каменю-пісковику більше норми не видобули.

Директор громадської організації "Протидія корупції та моніторинг екології "Скеля" Андрій Об'єщик надав і копію наказу з державної служби геології та надр України в якому йде мова про призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами згідно з переліком, наведеним у додатках.

Проте самих додатків та назви товариства, якого стосувався припис, слідчі не бачили, а тому звернулися в київську установу продублювати ще раз даний наказ, щоб долучити його до матеріалів кримінального провадження. Лише після того, як буде відповідь, слідчі дадуть правову оцінку діям товариства.

Читайте також: Добувачів-порушників каменю затримали правоохоронці на Тернопільщині

Тернопільські активісти-екологи висувають претензію до Хмельниччини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Тернопіль

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme