UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Кримські леви, яких власник хотів 2014 року натравити на "бандерівців", залишилися зовсім без води

Кримське Тайганське водосховище повторює сумну історію Аральського моря - в квітні водойма візуально перетворився на невеликий ставок

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Крым.Реалии".

Специфіка Тайганського водосховища така, що воно живиться з Білогірського водосховища. Але подачу води звідти припинили ще в минулому році, щоб максимально подавати її в Північно-Кримський канал. Тому, на відміну від Білогірського, Тайганське водосховище за зиму не поповнилося, а стало ще мілкіше. Підконтрольна Кремлю влада Криму повідомляє, що по станом на 30 березня 2017 року обсяг запасів води в Тайганському водосховищі становить трохи більше 1 млн. м3 (при нормальному обсязі - 13,8 млн. м3).

За словами директора Білогірського філії ГБУ РК "Кримське управління водного господарства та меліорації" Ельдара Кадирова, для поповнення Тайганського водосховища необхідно підняття рівня Білогірського водосховища до обсягу 18,5-19 млн м3. Однак зараз реальний обсяг останнього становить 16,5 млн м3 (при нормальному обсязі - 23,3 млн м3).

Великі надії на поповнення водойми покладали в парку левів "Тайган", тому що підприємство брало воду для своїх потреб саме звідти. Але ці надії не виправдалися.

"Ситуація з водою для парку левів "Тайган" критична. З Тайганського водосховища ми не можемо брати воду, її там практично немає. Весь паводок за зиму-весну 2017 року сконцентрований в Білогірському водосховище, а в Тайганське по переливному лотку нічого не скидається. Сьогодні ми возимо воду машинами в парк. Що буде влітку, насилу уявляю собі, але точно нічого хорошого", - прокоментував ситуацію власник сафарі-парку "Тайган" Олег Зубков.

З огляду на, що Белогорське водосховище є одним з головних джерел водопостачання південно-східного Криму - де потреба у воді найбільш гостра - можна зробити висновок, що і тут накопичені за зиму обсяги будуть незабаром виснажені.

"Не повністю набирається і Белогорське водосховище, яке знаходиться вище. З 25 млн. м3, сьогодні в ньому всього 16 млн. м3, які скидаються в Північно-Кримський канал, щоб напоїти Судак, Феодосію, Керч", - розповідає Олег Зубков.

На парк левів "Тайган" чекає важке випробування - виживати в умовах безводдя і посухи, говорить він. Знайти альтернативні джерела водозабезпечення поки не виходить.

"Гребля Тайганського водосховища сьогодні оголена і може розсохтися від літньої спеки, дати тріщини і вийти з ладу. Але це мій умовивід, можливо фахівці нас заспокоять", - розповідає Зубков.

На думку бізнесмена, проблема з водопостачанням Криму лише посилюється з кожним роком.

"На мій погляд, незважаючи на бадьорі заяви уряду Криму, ситуація з водопостачанням в Криму поки тільки погіршується. Розмови, обіцянки йдуть, але води від них не додається. Парк левів "Тайган" - одна з перших жертв безводдя, після висохлих рисових полів, ставків Північного Криму", - зазначає кримський бізнесмен.

Нагадаємо, що Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів з материкової частини країни припинилися.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme