Чому "Полтава" мала право грати з "Шахтарем" на "городі"

Матч чвертьфіналу Кубку України між "Полтавою" та "Шахтарем" вже вдруге опиняється в епіцентрі скандалу

Чому "Полтава" мала право грати з "Шахта…

Перший раз скандал стався ще в минулому році – тоді гру було перенесено одразу на декілька місяців через те, що поле на стадіоні "Локомотив" вкрилося льодом і грати на такому газоні було небезпечно для здоров'я футболістів. Ті події охрестили "форс-мажором" і не стали "нагороджувати" полтавський клуб технічною поразкою, як би того не хотіли в "Шахтарі".

Тепер знову скандал навколо поля стадіону "Локомотив" в Полтаві, але цього разу справа вже не у льоді та холоді, а у відсутності трави на полі. І знову в "Шахтарі" наголошували на тому, що газон не придатний для футболу, але і цього разу "гірникам" довго не хотіли йти на зустріч, в тому числі, і в футбольному клубі "Полтава", де принципово відмовлялися переносити матч на інший стадіон, хоча поруч була та ж арена "Ворскли".

Втім, вже вчора ввечері ситуація змінилася і українська футбольна влада все ж вирішила заборонити "Полтаві" приймати "Шахтар" на власному стадіоні, аргументуючи це жахливим станом газону. Але хіба рішення грати на "Локомотиві", будь воно прийняте, так вже б кардинально виходило за межі української футбольної реальності?

"Раз ви дійшли до такого рівня – чвертьфіналу Кубка України, то будьте ласкаві надати нормальний газон. Соромно проводити матчі на таких полях. Просто соромно - і клубам, і органам, які дозволяють це робити", - заявив напередодні гендиректор "Шахтаря" Сергій Палкін. Але є в його монолозі одна важлива річ, яка не в'яжеться з українськими реаліями і яку може використати у відповіді на ці слова керівництво "Полтави". Це слова про рівень.

Коли Палкін каже про рівень чвертьфіналу Кубку України, де, на його думку, не може бути поганих полів, то він забуває про інші приклади, які спростовують його слова. А хіба в Одесі на матчі учасників першої "шістки" УПЛ не має бути чудовий газон в квітні місяці? Має. Але ж він був жахливий цими вихідними.

Хіба в Полтаві, де наприкінці минулого року на стадіоні "Ворскла" грало "Динамо", не мало бути чистого поля без снігу? Мало! Але, тим не менш, сніг був і футболу в тому матчі було мало.

І таких "хіба..." ціла колекція. Причому мова про високий за українськими мірками футбольний рівень. Так чому ж "Полтава" – клуб Першої ліги (де вимоги нижчі), який періодично оголошує про "смерть" у найближчий час, мав чимось відрізнятися від клубів елітного дивізіону і готувати своє домашнє поле ідеально? Чому від нього так довго чекали дива, а тут раптом "прозріли" перед самим матчем?

В теорії під словами Палкіна можна тільки підписатися – дійсно, в матчі чвертьфіналу кубку навесні газон має бути кращим, а в УПЛ мають бути чіткі вимоги до учасників і до їх домашніх стадіонів. Але в тому-то і справа, що український футбол в цілому зараз дуже далекий від ідеалу і вже в цьому сезоні було стільки негативних прецедентів, що "Полтава" і керівництво цього клубу мали повне моральне право вимагати поваги і до своїх власних форс-мажорів, хоча в їх "форс-мажорності" і почали з'являтися сумніви. В решті решт, той же "Шахтар" з його неочікуваними змінами місця дислокації (Львів, Одеса, Запоріжжя, Харків) – це теж великий форс-мажор, який "гірники" вимагають поважати.

Тому і самі могли б поважати проблеми інших українських клубів і доводити сьогодні свою перевагу на тому полі, яке було у суперника значно нижчого за класом. А на майбутнє разом з керівниками УПЛ та колегами з інших клубів робити усе, аби форс-мажори в українському футболі відігравали меншу роль і були чіткі положення в регламенті для вирішення конфліктних ситуацій. Доки цього не буде, будуть подібні спірні ситуації, в яких кожна зі сторін права по-своєму. Але часто так буває, що сторона, на якій знаходиться "Шахтар", чомусь "правіша".

Читайте також: "Полтава" зіграє проти "Шахтаря" на стадіоні "Ворскли", або отримає технічну поразку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme