Уже завтра вінничани зможуть взяти в аптеках безкоштовні ліки

На відшкодування вартості ліків для пацієнтів-вінничан з бюджету надійшло 20,5 мільйонів гривень.

Уже завтра вінничани зможуть взяти в апт…

Завтра, 5 квітня, в 105 аптечних мережах Вінниччини можна буде отримати безкоштовні ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Про це під час прес-конференції повідомила головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню Світлана Швидюк, інформує кореспондент Depo.Вінниця .

В департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації обіцяють, що Урядова програма "Доступні ліки", яка мала б почати діяти з 1 квітня, запрацює уже завтра, 5 квітня. Відтак вінничани зранку зможуть в окремих аптеках отримати найдешевші ліки безкоштовно, або обрати лікарський засіб будь-якої торгової марки, доплативши власні кошти.

"Наразі розпочата виписка рецептів пацієнтам. На сайті Міністерства охорони здоров'я зявився реєстр лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню станом на 3 квітня. Саме його ми очікували, аби запрацювала програма. Сьогодні до вечора аптечна мережа опрацює цей перелік і на завтра на ранок пацієнти зможуть отримати ліки", - зауважила Світлана Швидюк.

Додамо, що на відшкодування вартості ліків для пацієнтів-вінничан з бюджету надійшло 20,5 мільйонів гривень.

"Дана програма – це є механізм повної, або частковго відшкодування вартості лікарських засобів, які хворіють від серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми. Якщо ці ліки будуть прийматися щоденно правильно, то ми зможемо зменшити інвалідність та продовжити якість життя пацієнтів та попередити синдроми передчасної смерті", - наголосила заступник директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА Надія Марусяк.

За даними чиновниці, на сьогодні на Вінниччині проживає 1 млн. 600 тисяч громадян, 950 тисяч з яких - хворі на серцево-судинні недуги, 50 тисяч - на діабет II типу і понад 10 тисяч страждають на бронхіальну астму.

Водночас, головний лікар обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус наголосив, що хворі на цукровий діабет, перед тим як отримати ліки, які підлягають під дію програми, мають обов'язково проконсультуватися із своїм лікарем.

"Які ліки обрати з переліку пацієнт має узгодити з сімейним лікарем чи ендокринологом до походу в аптеку. Адже в різних торгових марках різні молекули, які діють по-різному. Якщо ж придбав пацієнт ліки без рекомендації лікаря, має обов'язково повідомити його про свій вибір", - наголосив Пилип Прудиус.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme