Україна закликала організаторів Євробачення не втручатися у внутрішні справи країни

Члени Наглядової ради НСТУ виступили із публічною заявою у відповідь на лист гендиректора Європейської мовної спілки Інгрід Делтенре до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана

Як зазначає Depo.ua, заява опублікована на сайті UA:Перший.

У заяві зазначається, що особливу увагу членів Наглядової ради в цьому листі привернула пряма погроза, що ПАТ "НСТУ" "буде виключена з подальших подій" (а саме проведення "Євробачення"), якщо російській співачці Юлії Самойловій не буде дозволено в'їзд в Україну для участі в "Євробаченні-2017".

Члени Наглядової ради заявляють, що НСТУ є багаторічним членом Європейської мовної спілки, активним та законослухняним учасником конкурсу "Євробачення". Українці як учасники конкурсів "Євробачення" завжди з повагою ставилися до законів та правил країни-господарки.

Акцентують, що відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім Російської Федерації, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає належності Криму Російській Федерації.

"Ми цілковито поділяємо негативні почуття членів Європейської мовної спілки з приводу того, "що цьогорічне змагання використовується як засіб у нинішньому протистоянні між Російською Федерацією та Україною". Проте нас дивує той факт, що "засмучення" і "розлюченість" із цього приводу генеральний директор Європейської мовної спілки висловлює не російській, а українській стороні", - пишуть автори заяви.

За їхніми словами, це суттєво суперечить заявам пані Інгрід Делтенре про "аполітичність" "Євробачення", оскільки фактично пані Делтенре пристає на бік Росії у влаштованій нею політичній провокації.

"Вимога скасувати рішення Служби безпеки України, ухвалене в межах її законних повноважень, як і теза про узгодження рішень СБУ з Європейською мовною спілкою, можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи України, що виходить за межі повноважень ЄМС і завдань конкурсу "Євробачення", - стверджується у документі.

Акцентується, що НСТУ є членом Європейської мовної спілки і цілковито поділяє засадничі цінності демократичної Європи, служіння суспільству та суспільному мовленню. Але, виходячи саме із зазначених цінностей, ПАТ "НСТУ" в ситуації, що обговорюється, не може ні проігнорувати інтереси українського суспільства, ні відсторонитися від української держави, коли та захищає свою територіальну цілісність.

"Закликаємо пані Інгрід Делтенре, та, в її особі, Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу – як цього року, так і в майбутньому. Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу "Євробачення", - резюмують члени Наглядової ради.

Нагадаємо, гендиректор Європейської мовної спілки (ЄМС) Інгрід Делентре повідомила прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману про намір багатьох країн-учасниць "Євробачення-2017" відмовитися від участі в конкурсі через введення СБУ трирічного заборони на в'їзд в Україну російській учасниці Юлії Самойловій

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme