Україна з 2018 року має запустити пенсійну реформу, - Меморандум МВФ

Верховна Рада має схвалити пенсійну реформу в Україні до кінця квітня 2017 року, і вона має запрацювати з 1 січня 2018 року

Про це йдеться в опублікованому тексті Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, передає Depo.ua.

Реформа має передбачати новий перелік варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку порівняно з дійсними, пропонуючи громадянину вибір терміну та умов виходу на пенсію, що залежить від загального трудового стажу.

Крім того, необхідно ввести додаткові пенсійні виплати для стимулювання більш тривалої зайнятості громадян та більш пізнього виходу на пенсію.

Згідно з меморандумом, реформа має сприяти економії не менше 3% ВВП у довгостроковому плані, зокрема за рахунок збільшення фактичних років служби (трудового стажу) при виході на пенсію.

У доданих до меморандуму матеріалах йдеться, що середній ефективний вік виходу на пенсію в Україні становить 58,5 років для чоловіків і 55,9 року для жінок, тоді як у середньому в ЄС – 63,5 року і 62,5 відповідно.

На думку МВФ, пенсійна реформа, що передбачає підвищення пенсійного віку в Україні, створить для працівників додаткові стимули до відстрочення виходу на пенсію і, отже, до обмеження можливого скорочення робочої сили, однак такий пункт самим меморандумом не передбачено.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme