Щоденник "Української весни": 4 квітня 1917 року

Центральну Ради звинувачують у сепаратизмі, вона не погоджується

Щоденник "Української весни": 4 квітня 1…

Портал Depo.ua продовжує проект, присвячений подіям Української революції 1917-1921 років, що стала першою масштабною спробою вибороти незалежність.

Одразу зауважимо: у минулому столітті ми встигли змінити календар із застарілого Юліанського на загальноєвропейський Григоріанський. Дати після цього трохи "попливли", тому для позначення тогочасних подій ми використовуємо два стилі - старий і новий. Рівно сто років від дня, про який ми пишемо, виповниться не сьогодні, а на 13 днів пізніше. Ми навмисно робимо цю "помилку", аби календарні дати збігалися. Щоб кожен, хто подивиться на календар, міг заплющити очі і уявити: 100 років тому, в такий же самий день з таким же числом і місяцем на календарі Україна жила іншим, але від того не менш буремним і карколомним життям.

4 квітня 1917 року всі нарешті завершили відзначати Великдень і, хоча святковий тиждень ще тривав, повернулися до політичної діяльності.

У Києві напередодні Всеукраїнського національного конгресу, запланованого на 6 квітня, одразу кілька організацій та окремих політичних сил проводять збори та наради.Представники Центральної Ради зустрічаються з президією міських громадсько-політичних організацій. До останньої структури зокрема входять члени Ради об'єднаних громадських організацій, яка, нагадаємо, тимчасово взяла владу в Києві у перші ж дні після революції. Від Центральної Ради у зустрічі беруть участь Михайло Грушевський, Володимир Виннчиенко та Дмитро Антонович (на фото). На адресу Ради лунають звинувачення у сепаратизмі - мовляв, вона самочинно хоче проголосити автономію України. Грушевський ці звинувачення відкидає. Як бачимо, у Києві були сили, для яких навіть автономія України була занадто радикальною ідеєю.

Почалася конференція Української соціал-демократичної робітничої партії, яка, нагадаємо, була основною політичною силою в Центральній Раді. На конференції були ухвалені резолюції про автономію України, блоки з іншими партіями та участь у Центральній Раді.

Попередній випуск: 3 квітня 1917 року.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme