Реструктуризація "боргу Януковича" і прослушка для НАБУ: МВФ оприлюднив Меморандум

МВФ оприлюднив Меморандум про економічну і фінансову політику України в рамках третього перегляду програми розширеного фінансування EFF

Реструктуризація "боргу Януковича" і про…

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Фонду.

Зокрема, оновлений Меморандум передбачає досягнення реструктуризації "російського боргу" в 3 млрд дол. на загальних підставах з іншими власниками українських єврооблігацій, які погодилися на реструктуризацію.

"Передбачається, що бонди, власниками яких є Росія, будуть реструктуризовані відповідно до параметрів програми (співпраці між Україною і МВФ - УНІАН)", - йдеться в меморандумі.

Параметри програми передбачають реструктуризацію пакету єврооблігацій на загальних підставах, домовленостей про які було досягнуто з комітетом власників українського боргу екс-міністром фінансів Наталією Яресько в 2015 році.

При цьому у Фонді наголосили, що Україна виконала критерій "доброї волі", який передбачає добросовісне бажання позичальника досягти домовленості про механізм погашення заборгованості перед кредитором, і досягла відповідності політиці МВФ.

Водночас, Україну закликали проявляти "добру волю" і надалі.

Також у Меморандумі зазначається, що Національне антикорупційне бюро України до кінця травня 2017 року має отримати право самостійного прослуховування та проведення слідчих дій під прикриттям.

Згідно з текстом меморандуму попередній термін виконання цієї умови – кінець листопада 2016 року – не був виконаний і новим терміном виконання визначено кінець травня 2017 року.

Таким чином, законодавчі зміни повинні бути внесені до Верховної Ради і прийняті до кінця травня (це визначено контрольним показником співпраці з МВФ), щоб гарантувати появу нових можливостей у НАБУ.

Крім того, меморандум передбачає, що реєстрація досудових справ і постанов слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, повинні бути захищені від витоку інформації, пов'язаної з поточними розслідуваннями, шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури до тих пір, поки розслідування справи не завершено або закрито.

У меморандумі зазначається, що НАБУ продемонструвало свою здатність проводити розслідування щодо високопосадовців, зокрема 8 членів парламенту, 39 суддів, 23 прокурора. При цьому у співпраці з САП 40 справ були відправлені в суд і привели до скасування недоторканності члена парламенту.

Матеріали МВФ містять серед іншого лист від 29 березня, підписаний президентом, прем'єром, міністром фінансів і главою Нацбанку України. У цьому листі описується вплив на ситуацію в країні у зв'язку з блокадою ОРДЛО і рішенням фонду відкласти розгляд питання щодо виділення 4-го траншу.

Крім того, в МВФ опублікували дослідження про корупцію в Україні, необхідність реформування пенсійної системи України з рекомендацією поступово підвищити пенсійний вік до 63-65 років до 2026 і 2031 рр. і про перехід до інфляційного таргетування і поліпшення грошово-кредитної політики.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme