Палата спотикання. Навіщо "фронтовики" провалили обрання Рахункової палати

Верховна Рада не спромоглася затвердити членів органу, який займається контролем за державними коштами. Причиною стали політичні ігри навколо посади його голови

Палата спотикання. Навіщо "фронтовики" п…

Влітку минулого року Верховна Рада прийняла закон, який розширює повноваження Рахункової палати. Зокрема, цей орган від імені парламенту здійснює контроль за надходженням коштів до державного бюджету України та їх використанням. При цьому Рахункова палата підзвітна Верховній Раді і регулярно інформує її про результати своєї роботи. До її складу входить дев'ять членів, а термін повноважень голови і його заступників - шість років. Приймався цей закон важко. 255 голосів він отримав лише після того, як була змінена система призначення членів палати. Домовилися обирати кандидатів в Раді рейтинговим голосуванням.

На конкурс спочатку подалося 67 охочих. Комітет з питань бюджету відібрав 29 кандидатів. Але за підсумками розгляду в сесійній залі питання обрання членів палати взагалі провалилося. За нашими джерелами, причина не в неякісних кандидатах, а в політичних ігрищах навколо посади голови рахункового органу. У "Блоці Порошенка" не робили секрету з того, що на цю посаду підтримуватимуть народного депутата Валерія Пацкана. Особливо свого соратника відстоювала група "УДАР". Але у "Народному фронті", схоже, щодо цього питання існує окрема думка. Власного претендента на голову там не озвучували, але в позу стали (ймовірним їхнім висуванцем називають Руслана Лук'янчука). "Радикали" ж, які часто підставляють плече коаліції, взагалі не мали своїх людей серед кандидатів до Рахункової палати.

У підсумку - рейтингове голосування виявило дев'ятьох потенційних членів палати (окрім Пацкана це Віктор Богун, Тарас Герула, Ольга Дроздовська, Руслан Лук'янчук, Андрій Майснер, Василь Невідомий, Цезар Огонь, Ярослав Сидорович), але остаточне рішення щодо їх призначення ВР не ухвалила. "Фронтовики" дали лише сім голосів "за", "радикали" - два. Тепер - новий конкурс, нове рейтингове голосування і, що не виключено, черговий провал. І це при тому, що на словах і члени коаліції, й опозиціонери підтримують перезавантаження Рахункової палати. Яка, попри зміни в законодавстві, без відповідного кадрового наповнення продовжуватиме виконувати декоративну роль.

Чому рахункова палата стала каменем спотикання для коаліції

Усі складності, що виникають зараз з призначенням нових членів Рахункової палати пояснюються тим, що від 2015 року, коли Верховна Рада прийняла новий закон "Про Рахункову палату", в якому було враховано в тому числі і побажання європейських інституцій щодо впровадження аудиту за фінансами державного бюджету, повноваження Рахункової палати були суттєво розширені.

Відтепер Рахункова палата має повноваження здійснювати аудит усіх операцій з коштами державного бюджету та відповідно діяльність усіх установ та організацій, що є розпорядниками бюджетних коштів та їх отримувачами. Тобто, перевіряти можуть усіх від Кабміну до дитячих садків та лікарень.

Крім того, відтепер Рахункова палата матиме свій вплив на формування державного бюджету, проводячи експертизу проекту закону про держбюджет. Зрозуміло, що в сфері контролю Рахункової палати будуть і державні закупівлі, і кредити з державного бюджету і державний борг України.

Аби здійснювати всі ці повноваження новий закон передбачає не лише апарат Рахункової палати, а і наявність територіальних департаментів, що значно збільшує можливості для аудиторської діяльності.

Окремо варто зазначити, що в новому законі значно обмежені можливості щодо звільнення з посад голови та членів Рахункової палати. Якщо раніше, аби звільнити члена Рахункової палати було достатньо лише відповідного результативного голосування Верховної Ради, то тепер є чіткий перелік підстав, лише за наявності яких парламент може поставити це питання на голосування. Тобто, за великим рахунком, звільнити члена Рахункової палати без рішення суду щодо вчинення членом палати злочину (до того ж таке рішення суду має набути законної сили) тепер буде неможливо. Окрім, зрозуміло випадків тяжкої хвороби, смерті, зміни громадянства чи власного бажання члена палати.

Отже члени і голова Рахункової палати, яких найближчим часом будуть обрані депутатами, гарантовано залишатимуться на своїх посадах протягом всього терміну повноважень - шість років. А враховуючи зростання можливостей Рахункової палати, цей орган може стати серйозним інструментом політичної боротьби. То ж немає нічого дивного, що кожна політична сила просто мріє делегувати до Рахункової палати якомога більше власних людей.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme