Палац "Україна" для росіян: Як СБУ підгодовує "ватників" мистецтвом

Мережа обурюється концертом російського комік-шоу Comedy Woman у Києві, адже до цього дівчата смішили своїми виступами одразу кілька міст окупованого Криму

Палац "Україна" для росіян: Як СБУ підго…

Популярний російський колектив 30 березня виступив у національному палаці мистецтв "Україна" у Києві, зібравши повний зал.

Втім, рядова мистецька подія розрослася до скандалу. Колективу пригадали концерти у Сімферополі, Ялті, Севастополі і Євпаторії у 2015-му, а потім заговорили про подвійні стандарти, якими послуговується СБУ.

І якщо в українському сегменті не розуміють, як українські силовики допустили подібний нонсенс, росіяни горлопанять: впустили цих, тоді пускайте і Самойлову.

Росіяни активно шарять запис "Пісні про Путіна", яку дівчата ніби-то виконали у Ялті. Втім, якість зйомки не дозволяє з впевненістю сказати, хто саме співає. Та хто б не співав, відео популярності набирає...

"Я согрею президента, я согрею. Обогреть и растереть его сумею", - волає артистка, додаючи наприкінці, що у неї "прямо сосочки набухли".

І хоча до інформаційних ігор і фейків від росіян українці вже навчилися ставитися із дзенівським рівнем байдужості, нинішній прецедент сигналізує, що проблеми з системою безпеки у нас і справді є.

Наразі здається, що на концерти любителів поспівати у Криму спецслужби звертають увагу лише після розголосу у соцмережах і обурення громадян.

Гравці ж українського шоубізу продовжують сподіватися: може, активісти не помітять, і грошей заробити таки вдасться.

Так, гендиректор "України" Роман Недзельський запланував цілу серію концертів від порушників українського закону і кримських співців.

З Наташею Корольовою і Христиною Орбакайте небайдужі громадяни "розібралися" - під їхнім тиском влада заборонила співачкам в'їжджати в Україну. Але Comedy Woman залишили без уваги. Зрештою, так буває. Активісти за свою діяльність грошей не отримують і ревізорами СБУ бути не наймалися. А от чому самі силовики лишають такі речі без розгляду?

Схоже, дехто з представників силових відомств сприймає ситуацію на рівні балансуванням між демократією і лібералізмом (Україна - відкрита країна) з одного боку і вимогами воєнного часу з іншого (культурна взаємодія з країною-агресором має звестися до мінімуму). Між тим, наразі усе набагато простіше: йдеться про сформовану століттями міжнародну практику. В усьому цивілізованому світі іноземці, які незаконно перетинають кордон країни, в'їхати в неї законно більше не можуть. Ну, принаймні найближчі три-п'ять років.

Зазначимо, що варто звертати увагу не лише на конкретних осіб, які порушують законодавство, але й на мистецькі бренди, які "засвічуються" на окупованому півострові. Адже навіть якщо деякі колективи працюють за франшизою, і одна група не знає, що робить інша, у правилах користування брендом має бути чітко зазначено: міжнародне законодавство порушувати не варто.

Втім, потроху наші спецслужби таки починають засвоювати прості правила. Зокрема, російському дизайнеру Артемію Лебедєву заборонили в'їзд у країну майже без тиску громадськості, а гумористку Олену Воробєй завернули на кордоні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme