Порошенко пропонує автоматично арештовувати гроші на банківських рахунках

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді запровадити автоматизований арешт коштів на банківських рахунках 

Це, зокрема, передбачає законопроект №6232 про внесення змін в процесуальні кодекси, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Українські новини".

Законопроектом, пропонується встановлення в судах системи автоматизованого арешту коштів, що забезпечує оперативне накладення арешту на кошти, що містяться на банківських рахунках.

Система автоматизованого арешту коштів є складовою частиною Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Користувачами системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках у суді є судді.

Інформація про арешт коштів вносяться суддею на підставі відповідної ухвали суду, скріплюється його електронним цифровим підписом і підлягає кодуванню.

Несанкціоноване втручання в роботу системи автоматизованого арешту коштів тягне відповідальність, установлену законом.

У разі забезпечення позову шляхом накладення арешту на кошти, що перебувають на банківському рахунку, рішення про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з моменту його винесення шляхом внесення відповідного запису в систему автоматизованого арешту коштів.

Також за заявою суд може накласти арешт на кошти особи, що має заборгованість перед боржником, яка не оскаржується зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що набуло законної чинності.

Нагадаємо, що Верховна Рада за рік не змогла ухвалити закон про спецконфіскацію, який би, за словами його авторів, дозволив би повернути в держбюджет 1,5 млрд доларів, вкрадених режимом екс-президента Віктора Януковича.

Критики ініціативи наголошують, що, крім топових екс-чиновників, спецконфіскація може торкнутися будь-якого громадянина, якого запідозрять у зв'язках з корумпованими чиновниками.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme