Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі літака Качинського

Генеральна прокуратура Польщі висунула звинувачення на адресу російських авіадиспетчерів, а також "третьої особи" в умисному провокуванні катастрофи літака Ту-154 колишнього президента Польщі Леха Качинського у Смоленську

Про це заявив заступник генпрокурора країни Марек Пощенек, повідомляє Depo.ua з посиланням на РИА "Новости".

"Уже зібрані і здобуті під час слідства докази, які дозволили прокурорам сформулювати нові звинувачення щодо авіадиспетчерів, а також третьої особи, яка перебувала в башті управління польотами, в умисному провокуванні катастрофи, результатом якої стала загибель великої кількості людей", - зазначив він.

За його Пощенка, польська сторона направить до Росії запит про правову допомогу в допиті диспетчерів.

Водночас міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita, що незабаром будуть оприлюднені раніше невідомі матеріали щодо авіакатастрофи. Йдеться про нові записи розмов екіпажу Ту-154М. За його словами, будуть надані докази, що "метою дій російських диспетчерів і влади в Москві був крах літака з президентом Качинським і цілою делегацією на борту".

"Ми маємо в своєму розпорядженні зараз справжні докази, в тому числі тими, які приховувала комісія Міллера (попередня комісія з розслідування Смоленської катастрофи. - ред). Ми маємо в своєму розпорядженні жахливі зізнання членів цієї комісії", - заявив Мацеревіч.

За його словами, матеріали, що стосуються катастрофи, будуть оприлюднені в жовтні цього року.

Нагадаємо, Росія вже майже сім років відмовляється передати Польщі уламки Ту-154М, мотивуючи це проведенням слідства.

15 вересня голова Міноборони Польщі Мачеревич заявив, що прийняв рішення розсекретити архівні матеріали про аварію літака, в якій загинув президент Польщі Лєх Качинський.

Голова комісії, який розслідує катастрофу Ту-154, раніше заявив, що російські диспетчери могли дати неправильні дані екіпажу літака.

Також комісія з Ту-154 Качиньського повідомила, що літак почав розвалюватися за 900 метрів від місця аварії.

Задля повного розслідування справи про загибель під Смоленськом тіло екс-президента Польщі ексгумували.

У квітні 2016 року польський телеканал TVN24 опублікував аудіозапис і розшифровку розмов у кабіні пілотів Ту-154 в останні 38 хвилин польоту перед катастрофою під Смоленськом у 2010 році, в результаті якого загинув президент країни Лех Качиньський.

На запису голоси пілотів і тих, хто заходив до кабіни, відокремлені один від одного. Таким чином, запис являє собою поєднання трьох звукових доріжок: записи з мікрофона пілота, другого пілота і мікрофонів, встановлених в кабіні.

Довідка: Лайнер Ту-154 розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Всі, хто знаходилися на борту - президент Польщі Лех Качинський з дружиною та 86 членів урядової делегації, що летіли на поминальні заходи в Катинь, а також члени екіпажу - загинули.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme